tisdag 22 september 2020

Kokain och heroin

 Uppenbarligen flödar knarket in i Sverige. Hundratals kilo med kokain har beslagtagits i Skåne under sommaren och nu i höst. Och mer än ett kilo heroin hittades tidigare i år av skolbarn på lågstadiet i Landamäreskolan i Göteborg. Där har nu en 37-årig man från Senegal dömts till fem års fängelse och utvisning på tio år. 


Finns det verkligen avsättning för allt detta knark? Uppenbarligen eftersom det förs in i Sverige. Efter år 2000 har användningen av narkotika ökat i Sverige. För mig är det otroligt med denna utveckling. Varför använder ungdomar narkotika? Det är uppenbarligen skadligt, men jag vet att det går att hålla igång och sova mindre med hjälp av uppåttjack. Sedan behövs det nedåttjack för att kunna sova. Allt är skadligt. 


Tolv unga män dömdes i somras för narkotikabrott i Helsingborg. Domen om Darknet som användes för att förmedla narkotika är överklagad. Där frikändes 28-åringen som stod för sajten, men både åklagare och advokat har överklagat. Naturligtvis ska någon inte kunna kryptera sajter som handlar om narkotika. Där fanns också bitcoin inblandat. En valuta som används i brottsliga sammanhang. 


Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren skriver i dag på DN Debatt och kriminalvårdens kris. Fängelserna är överfulla och häktena har nästan 100 procents beläggning. Och hela kriminalvården går in i stabsläge nu. Det har aldrig varit så fullt i häktena och fängelserna som det är nu i Sverige. Barn så unga som åtta år rekryteras nu till gäng och hotas för att stanna kvar i dem. 


Detta beror naturligtvis på att vi inte längre är ett så homogent folk, som vi har varit tidigare. Även Olof Palme insåg att ifall vi skulle ta emot människor ifrån Asien och Vietnam skulle detta vara för stort kulturellt hopp för befolkningen i Sverige. Detta var aktuellt på 70-talet, men Olof Palme var för reglerad invandring för annars skulle stora problem uppstå. Nu 40-50 år senare är vi där genom att vi har 20 procent eller fler invandrare i Sverige. Ingen vet säkert för vi har inte längre koll på vilka som bor i Sverige. 


Bilden är från SVT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar