måndag 28 september 2020

Estonia, Estonia

 UPPDATERAT

Nu är det 26 år sedan Estonia sjönk i den svarta natten på Östersjön. Jag minns det för det fanns barn här som hade sina föräldrar ombord. Det var en katastrofal olycka och nu har ett dokumentärteam trotsat förbudet att filma och upptäckt ett fyra meter högt och mer än en meter brett hål i sidan på fartyget. Det var 852 människor som fick sätta livet till den gången. 


Regeringarna i Sverige, Finland och Estland har förlitat sig på slutrapporten om fartyget, som kom 1997, men nu ska de ta en titt på dessa nya fakta. Det kan ha varit en ubåt som rände in i fartyget för det krävs en mycket stor kraft för att göra ett hål rakt igenom sidan på fartyget. Hålet ligger både över och under vattenlinjen. En annan teori är att det var en stor sten som gjorde hålet, men fartyget ligger på mjuk lerbotten. 

Det här uppenbarar som vanligt att politikerna inte gärna gör någon sak av detta. Tanken var att gjuta in hela Estonia i betong, men som tur var så gjordes det aldrig. Det hade gått att ta upp fartyget, men det skulle vara att störa gravfriden hos de omkomna tyckte man. Det ligger på kring endast 70-80 meters djup och skeppet är 157 meter långt. Om någon vänder det mot ytan syns det således medan det står på botten. Anhöriga har hela tiden krävt att fartyget ska bärgas. 

Rubriken är det anrop som jag fortfarande kan höra i mitt huvud (har ljudminne) Estonia, Estonia. Ingen svarade på anropet. Estonia sjönk inom en timme. 

12:07

Estland vill undersöka fartyget genom dykningar. Vi får väl se vad Sverige och Finland säger, men det har redan varit ett möte mellan Löfven och Estlands ansvarige premiärminister. 

17:50

En ny oberoende utredning krävs nu av SEA, som är Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga. Många fler kräver också detta, men denna stiftelse torde ha särskild tyngd. Naturligtvis borde det behövas en ordentlig sjöförklaring, som klargör varför Estonia sjönk. En sådan har aldrig gjorts utan utredningen var politisk och skulle hålla Estland om ryggen. Sverige var som vanligt en stormakt som skulle klappa den lilla nationen på huvudet. 

26.10.2020

Försökte se första avsnittet dokumentären om Estonia som visas på femman, men klarade det inte. Har nog sett för många katastrofer i verkliga livet för att kunna ta in en till. Jag bytte till något mer verklighetsfrämmande istället. 


       Så här ser hålet ut i Estonia, på sidan både över och under vattenlinjen. 

        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar