tisdag 2 november 2021

I Afghanistan säljs döttrarna

 Det är naturligtvis oerhört upprörande att 9-åringar säljs för att giftas bort med gamla män i Afghanistan. Detta öde drabbade Parwana Malik när familjen inte längre hade mat på bordet. Redan tidigare hade hennes 12-åriga syster sålts. Pappan försökte undvika att också sälja henne, men det var omöjligt eftersom de var åtta i familjen, som skulle försörjas. Allt har blivit sämre sedan talibanerna tog över i augusti i år. 

Problemet är naturligtvis det som också Anna Dahlberg i Expressen har uppmärksammat för snart ett år sedan i Sverige. Mammor föder för många barn. Det finns inga möjligheter att försörja fem-sex barn för en ensam mamma i Sverige och inte heller i Afghanistan där familjer består av pappa och mamma. Arbetslösheten är hög där liksom i Sverige. I Sverige blir pojkarna lätt del av ett gäng. I Afghanistan säljs flickorna. 

Jag är så trött på att upprepa allt som handlar om islam och religion. Senaste nyheten är att den tidigare moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi har fört ut miljoner till Somalia och därmed gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott nu när han hade gått över till att driva friskolor. Han är ledare för ett islamistiskt parti i Somalia, samtidigt som han drev skolorna i Sverige. De stängs den 19 november i år. SVT skriver om det här, men kan inte ta Waberis namn i sin mun. 

Hans tidigare partikamrat Cecilia Magnusson är så förvånad över honom. För han ville ju integrera sig och var så trevlig. Så naivt. Har hon aldrig hört talas om att det är helt okej att ljuga för otrogna och lura dem? Det kallas taqiyya och är en plikt för en rättrogen muslim. Allt handlar om att införa den rätta läran i alla länder. 

Ingenting kommer att bli bättre så länge kvinnor föder så många barn och är underställda männen. Det behövs upplysning för att få till en frivillig barnbegränsning åtminstone i Sverige, där vi sedan länge har detta. Men så länge flickor försvinner tillbaka till hemlandet för att giftas bort ändras ingenting ens i Sverige. Hedersrelaterat våld finns också här. Afghanistan har gått från 10 miljoner invånare på 1960-talet till 39 miljoner nu. Finns ingen möjlighet att försörja en sådan stor befolkning utan hjälp utifrån. Hon heter Parwana Malik och har sminkats för att giftas bort med en 55-årig man. Omkring 20 miljoner människor kan inte lita på att de har mat på bordet i Afghanistan. Att sälja döttrarna är sista desperata utvägen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar