tisdag 30 november 2021

Värsta vintern någonsin

 Herregud ja nu blir det verkligen vinter. Jag minns från min barndom hur Skåne blev insnöat och bandvagnarna med militärer fick undsätta de stackarna som hade sin hus insnöade upp till taket. Det kan bli likadant nu. Men klimatet då? Jo det rådbråkas med oss för det skulle ju bli så varmt. Ännu varmare än under bronsåldern då det växte vindruvor vilt här. Det höll i sig med vindruvorna ända till 500 år före kristus. Sedan blev det långsamt kallare. 

Minnet när det gäller vädret är kort. Så fort alla gamlingar har dött undan så går det bra att komma med vilka skrönor som helst om vädret och klimatet. Vi har en tendens att glömma bort det extrema om det inte är så att vi byggde stora snögrottor på vintern, som vi gjorde i Björkhagen i Stockholm som barn. Eller blev alldeles uttorkade på somrarna, vilket var fallet för sådär 30 år sedan när mina barn var små. Det gick inte att vara på vår tomt utan vi låg vid havet på badstranden hela dagarna tills det blev svalare på eftermiddagen. 

Nu varnas med rött för morgondagen i södra Sverige, för snöstorm medan här i mitten finns ingen snö. Och det är lugnt väder. Men så skulle det ju inte bli! Ingen mera snö alls i södra och mellersta Sverige bara i norra Norrland och uppe vid ködhålen nära Nordpolen. Ja, ja människan spår och Gud rår, som de sade förr i tiden. Ta hand om er där ute var ni än befinner er. Det är farligt att vara ute för länge när det är kallt och snödrev. 

Här kan ni se fler kartor. Tryck på bokstäverna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar