måndag 25 april 2022

Den paradoxale presidenten Macron

 Jo det var väl självklart att Macron skulle vinna. Det fanns ju inget alternativ för fransmännen, som alltid har varit lite mer kommunister än andra folk. Men det alternativet föll bort i den här omröstningen. Ingen vänsterkandidat var kvar. Macron är både hatad och älskad, denne president som nu får sitta i fem år till. Makten är uppdelad mellan presidenten och premiärministern i Frankrike. Ett särskilt system, som krånglar till det en smula. Men presidenten är statschef. 

Länge försökte Frankrike behålla sin stormaktsstatus efter andra världskriget då president de Gaulle regerade ända fram till 60-talet. Han var hjälten som hade ställt sig emot Hitler i Frankrike. Men han föll när han ville att presidenten skulle ha ännu mer makt. Det tyckte inte fransmännen. 

Presidenten utser premiärministern, men måste göra detta från det största partiet. Så makten begränsas. Frankrike kommer nu att satsa ännu mer på kärnkraft för det har Macron lovat. Det är tredje generationens kärnkraft och redan nu står kärnkraften för 70 procent av elproduktionen. Den framställs av 56 kärnreaktorer. I Normandie byggs redan ett nytt kärnkraftverk vid den Engelska kanalen. 1 kommentar:

  1. Hans fru förhåller sig till mannens ålder som Donald Trumps fast tvärtom ...

    SvaraRadera