lördag 24 september 2022

Iran stackars land

 Iran har egentligen aldrig varit en demokrati. Det har skiftat mellan diktatur och teokrati sedan 1970-talet och shahen av Iran genomförde reformer, men folket var inte tillräckligt nöjda utan införde teokrati 1979. Iran blev en muslimsk stat styrd av Allah. Statschefen är den religiöse ledaren och lagen är sharia. Det är religionen som styr det dagliga livet och när Mahsa Amini dog 22 år gammal, för att hon inte hade täckt håret ordentligt och hon greps av den religiösa moralpolisen, då inser var och en av oss tänkande människor att slöjan är ett förtryckarinstrument. Inte något som någon gud har anbefallt utan människor med makt. 

Det är inte första gången under dessa årtionden som människor går ut på gatorna i Iran, bränner slöjor och kräver rättvisa. När jag var ung såg alla kvinnor där ut som i Europa eller USA. Alla klädde sig som de ville. Det största inskränkningen i någons levnad är när ingen ens får se ut som den vill. Och en kvinna avslöjas som mot regimen bara någon hårlock syns. Vart är då världen på väg? Mot sharia i Västerlandet eller kommer även muslimska länder så småningom blir mer demokratiska? Nu slås protesterna ned och internet stängs. Ingen som vet något om frihet kan inse något annat än att islam inte är rätt religion. Eller politik. Särskilt inte en sådan diktatur där en gud ska styra allt. 

Men kvinnor försvarar slöjan, för att männen inte ska bli upphetsade sexuellt och överfalla dem. Och männen är indoktrinerade med att de inte kan låta bli att överfalla kvinnor ifall dessa inte täcker sina kroppar med lösa kläder och bär slöja. För håret är så sexuellt utmanande. Och kvinnliga kroppar får inte synas. Männen tror att de befinner sig ständigt i tonåringens kropp och de har aldrig uppfostrats till eller insett att de kan låta bli att följa sina instinkter. Därför måste det finnas en gudomlig sharialag som styr över dessa instinkter. 

Det är en syn på män, som lägre stående varelser, som aldrig mognar eller blir vuxna. Utan ständigt måste underordnas en gud och ett prästerskap. De kan inte tänka ordentligt och styras av sin hjärna, utan är känslostyrda och kan inte hålla sina känslor i styr. När ett helt folk innefattas i den synen på halva befolkningen är detta land förstås illa ute. Det är kollektivets religion, som har blivit den styrande makten fast vi lever på 2000-talet och denna syn på människor borde höra mer hemma i Tusen och en natt, i sagornas värld. 

Vilket är sant? Att sjalen är en frihetssymbol eller att den är en maktsymbol för förtryckare. Nour Mallah, som är för sjalen, är med i partiet Nyans i Borås. Detta nya parti fick platser i två kommuner i Sverige i september: Botkyrka och Landskrona. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar