torsdag 8 september 2022

Är det dags för tronskifte i Storbritannien?

UPPDATERAT

Drottning Elizabeth II är under uppsyn av läkare på slottet Balmoral i Skottland och tronarvingarna har anlänt dit. Hon är ju ändå 96 år och skröplig, så det vore inte så märkligt om det är hennes tur nu att fortsätta till andra sidan. Hon har haft covid i februari, men fortsatte ändå att jobba då tidigare i år. Hela hennes närmaste familj har nu planerat att resa till henne i Skottland. 

Hon har blivit ordinerad vila istället för att jobba vidare som drottning. Prins Charles var vid hennes sida men inte prins William. De är hennes närmaste arvingar. Också prins Harry och hans fru Meghan ändrade sina planer nu och reser till henne. Att hovet uttalar sig om drottningens hälsa är mycket sällsynt och detta tyder på att hennes tillstånd är allvarligt. Prins Charles har hälsat på henne hela sommaren många morgnar, vilket har varit icke planlagt och ovanligt det också. 

Här skrev jag tidigare om drottning Elizabeth när hon tog emot den nya premiärministern. 

20:00

Drottning Elizabeth II är död. Hon avled troligen vid halvfemtiden i dag efter ett långt och mycket framgångsrikt liv. Exakt tidpunkt har inte angivits för drottningens död. Nu är Charles kung och Camilla är hans drottning. En lång period är över. Det är den kunglighet som har varit där hela mitt liv. Nu är hon borta. 

Hon dog 16.10 svensk tid och orsaken var åldern. Så står det i hennes dödsattest, som offentliggjordes 29 september. 

9 september 2022

Det var prins Charles - numera kung Charles III - och prinsessan Anne som hann fram av drottningens barn för att ta farväl. De andra prinsarna Andrew och Edward var på väg, men drottningens hälsa försämrades så snabbt under dagen att de inte hann till hennes dödsbädd. 

8:10

Min mamma föddes 1924 och drottning Elizabeth 1926, så den perioden är nu försvunnen för mig märker jag. För de båda visste vad som hade hänt under 30-talet och 40-talet också innan jag föddes 1945. Prins Charles föddes 1948 precis som min lillebror. Kung Charles III känns inte som någon att hålla i handen när det stormar. 

10:57

Här kan ni läsa om drottning Elizabeths första besök i Sverige år 1956. 


Prins Charles befinner sig på slottet Balmoral i Skottland tillsammans med drottningen, hans mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar