Regimen som störtades för 25 år sedan i Rumänien med en kommunistisk diktator dog inte ut med detta. Istället har maktpåvarna berikat sig själva och folket har aldrig kommit till makten. I Sverige ser vi romer utanför många av våra butiker som rester av detta maktvälde.
Flera miljoner rumäner har lämnat landet och befolkningen sjunker. Dessa utlandsrumäner kanske nu har avgjort det presidentval, som gjorde att utmanaren Klaus Iohannis kom till makten. Rumänerna har massutvandrat och inte bara de fattiga romerna utan omkring 13 procent av befolkningen har utvandrat för att också de välutbildade och rikare är trötta på landets usla offentliga service och ineffektiva myndigheter. Landet använder knappt 40 procent av de strukturfonder i EU som man har rätt till.
Ska då Klaus Iohannis kunna ändra på allt detta som president? Han har visat att det går att ändra förhållandena i en stad där han har varit borgmästare. Han är etnisk tysk och står för sparsamhet, flit och ordning. Bruttolönerna ligger på kring 5 000 kronor i dag i Rumänien och det är det näst fattigaste landet i EU. Som president kan inte Klaus Iohannis påverka ekonomin särskilt mycket, men han kan få inflytande över den utbredda korruptionen. Han kan tillsätta tjänstemän att jaga de återstående resterna av korrupta exkommunister och oligarker.
Inte lär det betyda att romerna inte kommer att sitta utanför våra butiker under denna vinter. Bara kyla och mycket snö kan få dem att återvända till sitt hemland. Då blir förhållandena ännu värre här än i hemlandet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar