söndag 16 november 2014

Turkiet passar inte i EU

Ibland slår debattartiklar in öppna dörrar och det gör DN:s alster i dag också. Det är väl självklart att Turkiet inte passar in i EU precis som att vissa öststater inte heller gör det. Men de tillhör sedan gammalt ändå den europeiska sfären. Det gör inte Turkiet längre.

Kampen står sedan långliga tider mellan religionerna islam och kristendomen samt åter igen nu på det nya årtusendet. Det är förhoppningsvis sista striden där gammalfundamentalistiska islam ska ta profetens ord på allvar och ingen ska tänka själv. Denna frälsningslära som har gjort att unga män och en del kvinnor verkligen tror att de ska skapa det nya landet, kalifatet, där allt ska vara som ett paradis på jorden.

En arketypisk dröm hos mänskligheten, som har funnits i olika versioner både religiöst och politiskt. Kommunismen var det senaste världsherraväldet vi stod inför, men den makten bröts för tjugofem år sedan. I Turkiet har man försökt att gå en mellanväg, snirkla sig förbi islams dogmatiska inflytande och hålla sig väl med väst. President Erdogan har dock uttalat sig för att deportera kristna och ihopblandningen mellan religion och politik verkar gå längre och längre i landet. Kristna ses som landsförrädare.

Turkiet verkar mer stå på IS sida än någon annans nu när NATO försöker stoppa den framryckande terrorismen från de extrema grupperna. Turkiet står passivt trots sex decenniers medlemsskap i NATO och vill inte ingå i styrkor, som anfaller IS.

Turkiet sammanblandar återigen religion och politik.
Det är inte mer än knappt hundra år sedan det Osmanska riket föll samman. Och dess storvulna utbredning också på Balkan är inte historia mer än på pappret. Dessa små länder kan på nytt falla under en enväldig sultans eller kalifs styre. Turkiet framträdde då under 1920-talet och avskaffade kalifatet, men är ännu inte stabilt utan backar tillbaka i historien. Mellanöstern kokar på många håll och att Turkiet inte alls bryr sig om att hjälpa till att stoppa IS från folkmord är symptomatiskt. Kurderna är också Turkiets fiender. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar