måndag 19 oktober 2020

Sveriges Television slirar på orden

 Sveriges Television har känt sig tvungen att låta Cristian Catomeris förklara vad som hände i Paris när en fransman och lärare blev halshuggen. För först sade Catomeris att detta dåd "provocerades fram eller ledde till" mördandet. Men här säger han något annat under ett längre inslag. Han lämnade Agenda för att debatten om kriminalitet i förorten satte namnet Hassan på en fiktiv tonåring som skulle vändas bort från denna kriminalitet. Han jobbar nu med utrikesfrågor istället.

Vi har inga större straff för dessa tonåringar, utan de kan fortsätta att begå brott när de har valt denna bana. Drygt 70 procent av alla som sätts i fängelse har en strafftid på mindre än ett år. Sverige har inte trott på detta med straff utan att vårda människor tillbaka till samhället. Men något har hänt under de senaste fem åren, då vi har fått exceptionellt mycket nya människor som har kommit till Sverige. De har kommit från helt andra förhållanden än det svenska samhället och behåller sin kultur och sina klaner i stor utsträckning. 

I Göteborg finns klanen Ali Khan som har funnits där från Libanon sedan 1980-talet och av 40 manliga medlemmar i släkten är 30 straffade för något brott. Det är svårt att integrera män som tror på heder och är muslimer. Enligt dem är det brottsoffrens eget fel om de inte lyder och därför blir bestraffade. 

Så låter det i alla sekter också i religiösa sådana svenska som Knutbysekten, där barnen fick höra att det var deras fel om de råkade ut för bestraffningar för Gud ville detta. De hjärntvättades precis som andra sektmedlemmar. På 20 år har vi gått från 3 procent muslimer i befolkningen till omkring 10 procent i år. Drygt 2 miljoner är utrikes födda i Sverige. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar