söndag 24 juli 2022

BBC medskyldigt till prinsessan Dianas död

 Prinsessan Dianas bror greve Charles Spencer menar att BBC var medskyldigt till att hans syster dog. Han vill nu att polisen undersöker reportern Martin Bashir, som genom olika trick fick tillgång till prinsessan Diana. Det värsta var att han sade att barnens "nanny" hade en affär med prins Charles, vilket var en lögn, som BBC nu har fått betala för. Den tidigare barnsköterskan har fått 2 miljoner kronor i skadestånd av BBC. Martin Bashir slutade på BBC av hälsoskäl förra året. 

Charles Spencer beskriver hur han blev lurad av reportern Martin Bashir bland annat genom falska bankutdrag. Och att Martin Bashir påstod att prins Charles hade en affär med barnens barnsköterska och att hon blev gravid och gjorde en abort. Allt detta lögnaktiga gjorde att det gick för reportern att komma närmare prinsessan Diana och att hon till slut gick med på den avgörande intervjun 1995, där hon talade klarspråk om sin situation. Den ledde i sin tur till prinsparets skilsmässa. Det var drottningen som bad dem att skiljas när intervjun med Diana hade sänts. Inte bara reportern är skyldig utan cheferna på BBC, menar Charles Spencer.

Fast Charles Spencer insåg att det inte stod riktigt rätt till med alla anklagelser som fanns runt Diana, som att det spionerades och betalades ut pengar för att få dem, som stod henne nära att berätta om henne, så fick Martin Bashir sin intervju. Prinsessan Diana var mycket sårbar då och detta ledde till att hon avskärmade sig från alla som kunde ha hjälpt henne, menar hennes bror. Hon blev också paranoid och hade skrivit i ett brev att hon trodde att prins Charles ville bli av med henne. 

BBC har nu beslutat att aldrig visa den omtalade intervjun igen, men det är lite sent. Jag har sett den och den har sänts över hela världen. Men faktum kvarstår att hela denna lögnaktiga framställning från BBC:s sida gjorde att prinsessan Diana stod ensam och utsatt och råkade in i omständigheter där hon var i fara. Charles Spencer menar att något så viktigt som en intervju med prinsessan Diana, måste också de högre cheferna på BBC ha känt till. Och att de är medskyldiga till allt som hände.

År 2005 ville BBC intervjua honom för att fira 10-årsjubileumet av denna falskeligen tillkomna intervju med prinsessan Diana. Martin Bashir blev belönad för den med utmärkelser. Charles Spencer svarade då att han gladeligen skulle berätta om BBC och deras falska uppförande. Han hörde inte av dem igen. 

Allt detta som hände i mitten på 90-talet gjorde att prinsessan Diana drog sig tillbaka från offentligheten i Storbritannien och mer eller mindre flydde landet. Hon litade inte längre på dem, som hade stått henne nära. Och det gjorde också att hon till slut befann sig i en bil på flykt från pressen och fotograferna den ödesdigra natten den 31 augusti 1997. Bilen krockade i hög fart med pelare i Pont de L´Alma-tunneln i Paris och prinsessan, som inte hade bilbälte på sig, skadades så svårt att hon omkom av inre blödningar. 


En fin bild av syskonen. Charles Spencer är lillebror till prinsessan Diana och vill nu har juridisk rättvisa för henne. 


1 kommentar: