onsdag 31 augusti 2022

Engelska drottningen tar emot ny regering i Skottland

UPPDATERAT

 Elizabeth II tar emot den nye premiärministern i Skottland där hon befinner sig i Balmoral slott, som vanligt på sommaren. Hon åker inte till London för detta. Hon är ändå 96 år gammal och behöver ta det lite lugnt. Hon är en fantastisk kvinna, som har varit regent sedan hon var 27 år gammal. Tänk om vår kung behövde ta emot nya statsministrar på slottet. Han meddelas istället vad som har hänt i konselj. Den äger också rum på slottet. Men vår kung har ingen som helst makt över detta.

Storbritannien är också en demokrati och drottningen kan inte heller bestämma över regeringen. Men hon är statschef. Det är också vår kung i Sverige. Det är dock enbart symboliska funktioner. Kungar och drottningar hade större makt på 1800-talet, men inte nu längre. Det blir nästa tisdag drottningen tar emot företrädare för den gamla och den nya regeringen. Det är torypartiet som har makten i England. Men det var det skandalartade ledandet av landet som fick Boris Johnson att till slut säga att han skulle avgå. Och en ny premiärminister väljs den 5 september. 

Vad som händer när Englands drottning dör är bestämt sedan länge eftersom prins Charles är hennes efterträdare. Drottningen har också sagt att hans maka Camilla kommer att bli drottning. Denna funktion kan tyckas gammaldags i Sverige, men ändå tycker majoriteten av folket att vi ska ha en kung. Annars skulle det bli en president, men folket är för en del traditioner, som har med kungamakten att göra.

5.9.2022

Jodå det blev Liz Truss som blir ny konservativ premiärminister och som får åka till Skottland och träffa drottningen. 

Liz Truss fick ta sig till Skottland för att hälsa på drottningen som ny premiärminister. Den 14:e premiärministern hon har fått hälsa välkommen sedan 1950-talet. Eller är det fler? Kanske 16 stycken? Helt otroligt vilket som. Nej det är nog 15 för Harold Wilson satt två gånger. 


En fantastisk kvinna som har hållit sig kvar så länge som drottning i England. Hon började som 27-åring vilket ni kan se nedan med bilden från kröningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar