lördag 13 januari 2024

Klimatångest bra krigspanik dåligt

 Alla är överens om att barn ska utsättas för klimatångest för jorden kommer gå under när de blir äldre. Ursäkta mig, men så tycker jag inte alls. Inte heller tycker jag om att barnen numera också utsätts för krigspanik. Medier har överhuvudtaget blivit som vilka galenpannor som helst, som de som befinner sig på facebook eller twitter=X. Sociala medier har gjort intrång på de tidningar och andra medier som förr i tiden, för bara några år sedan var seriösa. 

Människor i Sverige är skadade av att det har varit fred för länge i Sverige, sägs det. Vi har hukat för länge i våra små stugor och andra bostäder för att ens kunna tänka tanken att det någon gång blir krig även i vårt land. Det är kriget mot Ukraina som har gjort freden osäker, menar regeringen och ÖB. Jaha det har ju pågått ett tag nu, snart i två år, men tidigare var det således inte så farligt för Sverige? Det handlar väl snarare om förberedelser för att ingå i Nato. Upprustningen i Sverige har redan börjat.

Personligen tycker jag att det finns för mycket nyheter och de flesta är av den sort som kunde avpubliceras. Det är skvaller om ditten och datten och det räcker ofta med att läsa rubrikerna, som tur är. För annars kunde ögonen ta skada av allt läsande. Eller öronen till sist ge upp för att de inte orkade längre. 

I Finland är de inte så skärrade alls, för där är de vana vid Ryssland sedan lång tid tillbaka och de är ju numera med i Nato och känner sig säkrare än på hundratals år. Men det är klart att ÖB Micael Bydén förväntar sig krig i Finland, Baltikum och också Sverige. Det ingår i jobbet så att säga. Men lite is i magen är nog bra. För kriget känns inte stående vid dörren. Jag vet hur det kan kännas, eftersom jag föddes strax efter det andra världskrigets slut och kriget hängde kvar i luften ganska länge, så det gjorde avtryck då ganska många år framåt. 

Men just nu har vi som folk tillräckligt med den här vintern som har drabbat oss fast det inte längre skulle finnas några sådana. Det gäller att överleva kylan under veckorna som kommer. Förra året lär ha varit det varmaste i mannaminne på planeten, men det gör inte att man kan gå ut utan vinterstövlar och tjocka kläder i Sverige. 


Is på havet så långt ögat når, men inga ryssar i sikte. De var här för 300 år sedan och brände gårdar, men sedan dess har de inte haft anledning att återkomma. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar