torsdag 29 augusti 2024

Norska kungahuset med utländsk shaman Durek och infödd brottsling Marius

UPPDATERAT

Det norska kungahuset är inte så gammalt. Det kom till genom det danska kungahuset, som skickade en dansk prins Carl till Norge och han fick namnet Haakon VII. Denne kung valdes av folket. Det hände sig 1905 att unionen mellan Norge och Sverige löstes upp och landet blev självständigt då. Men en kung ville de ha. Prinsessan Märta Louise har frigjort sig genom att hon nu ska gifta sig med shamanen Durek Verrett som inte bara är från USA utan också av en annan hudfärg. Modernt ska det vara. Bröllopet äger rum på lördag, men firandet börjar redan i kväll för att hålla på i fyra dagar. 

Kungahuset i Norge skakas också nu av att Marius, son till kronprinsessan Mette-Marit är en våldsam man, som har misshandlat sina flickvänner och uppfört sig så klandervärt att han togs av polisen. Men han ska inte vara med på bröllopet i Norge utan har redan i början på sommaren tackat ja till ett kändisbröllop i Toscana där andra kändisar från Norge gifter sig. En av dem är miljardär. Och Marius som inte är del av kungafamiljen och inte har prinstitel gillar rika människor. Kändisparet är redan gifta i Norge, men ska nu ha det riktigt storståtliga bröllopet i Italien. 

Marius lär komma inför rätta så småningom. Och skandalerna i det norska kungahuset fortsätter sålunda. Marius pappa är en fängelsekund och stundtals är generna så starka. Morten Borg pappa till Marius har knarkat kokain, precis som sonen har erkänt, och fadern satt i fängelse för detta. Det spelar uppenbarligen ingen roll hur gott ställt någon har haft det om generna inte är de rätta. Ibland tror jag att människor är som de är redan när de föds, men miljön kan naturligtvis också spela in. Marius har umgåtts med sin pappa rätt mycket under sitt liv. Marius kallades för prins flera gånger när han jobbade åt Tempus Magazines. Men han är ingen prins. Långt därifrån.

31.8.2024

I dag klockan 13 ska så detta kontroversiella par få varandra utomhus i ett tält om vädret är emot dem. Den självutnämnde shamanen menar att kvinnor med många sexpartners får avtryck inuti kroppen, som gör att underjordiska andar kan få fäste, men si med hjälp av Durek Verrets övningar kan kvinnan bli kvitt dem. Han påstår också att barn får cancer och hjälper till med det för de är olyckliga. Andar orsakar könssjukdomar, vilket denne shaman kan bota och denne shaman kan även stoppa åldrande. Allt kostar naturligtvis tusentals kronor. Det är hokus-pokus för hela slanten och detta har denna prinsessa gått på. Värre än en ond saga. 

Detta par har även umgåtts för flera tusen år sedan, bland annat i Egypten påstår han. Han är sjätte generationens shaman har han sagt. Men hans mamma säger att det är bara påhitt. Mamman har sagt i en intervju att hennes son är lögnaktig, manipulativ och farlig och menar att prinsessan måste ha "blivit hjärntvättad" av sonen. Det kan aldrig gå väl tänker jag. Märta Louise förste man Ari Behn tog livet av sig på juldagen 2019 och hade många psykiska besvär sedan paret skilde sig. Det blev en katastrof för familjen och förstås de tre barnen. Så nu har Märta Louise hittat en man som ska fixa allt. Tro det den som vill. 

Prinsessan Märta Louise ska få sin självutnämnda shaman Durek Verrett på lördag och de har sålt bröllopet för någon miljon till Hello!

tisdag 27 augusti 2024

Berättelser från andra sidan

Om ni undrar hur "Svennis" har det nu så lyssna och se den här filmen, som går på Axess just nu. Berättelser från andra sidan. Det är berättelser från människor som har dött, men som kom tillbaka till livet tack vare den medicinska vetenskapens framsteg. Eller ibland helt oförklarligt. Det är en fransk film, en dokumentär, om många människor som alla har dött och som har något att berätta: döden finns inte. Det finns bara liv.  

"Svennis" var inte rädd för att dö. Han ville bara hinna med en massa saker innan han dog. Det gjorde han också och "han lurade hjärnan", som han sade, och lät inte tanken på döden komma nära. Men så den senaste veckan så räckte det. Han orkade inte längre. Eller kroppen orkade inte.

Alla de här berättelserna som tar någon timme att se och lyssna till säger detsamma: det finns ingen död. Att dö är också lycka, för då blir själen fri. Och den lever vidare. Anita Moorjani var en av dem som berättade och hennes historia finns här. Men ni kan se bilderna nedan också av henne. Hon hade cancer i halva kroppen, den övre delen, och var döende. 

PS. I Det Okända, som gick i repris i dag, så löstes också mångåriga lidanden upp. Många andar fick gå vidare till ljuset. Pesten 1710 och sedan ryssarna 1719 hade gjort att många dog. De begravdes utan ceremonier i massgravar i Norrköping. Ryssarna brände också staden och nu på 2000-talet hade energierna tagit sig in i ett bostadsområde och ställde till otäcka ting för invånarna i radhusen i området Atrium. Men tre medier lyckades få andarna att till slut efter så många år gå till ljuset. DS. 



Anita Moorjani hamnade i koma och skulle dö, men fick veta att hon hade ett val. Hon fick veta på andra sidan att hon kunde gå tillbaka till kroppen och bli frisk, för hon var inte klar med livet på jorden. 


Tumörerna krympte med 70 procent på tre dagar och dag tre kopplades sondmaten bort från henne. Lev livet utan fruktan är hennes recept samt älska dig själv.

måndag 26 augusti 2024

Sven-Göran Eriksson dog i morse

 Till sist så dog Sven-Göran Eriksson "Svennis" nu i morse av sin cancer. Han blev 76 år. Vila i frid. Han har tagit farväl av världen under lång tid, men nu när han skulle åka till London för att göra mer reklam (ny dokumentär) häromdagen så orkade han inte resa. Läkarna hade inte gett honom någon tid när han skulle gå bort. För ingen vet ju när detta kan ske, men hans cancer i bukspottkörteln var svår att behandla. Han berättade i januari i år att han drabbats av cancer och kanske hade han ett år kvar. Men så blev det inte. Som sagt vila nu i frid på den andra sidan!

söndag 25 augusti 2024

AI koloniserar människor

 Kolonialtiden mellan länder är över och en annan tid är här då inte naturtillgångar längre koloniseras utan människor. Det finns enorma mängder data i världen, som aldrig har funnits tidigare och det är den generation som lever nu som har samlat ihop dem. Nittionio procent av all data som har samlats in har tillkommit nu det här århundradet. Men ifall vi säger att nu finns tekniken här, så nu får ni anpassa er efter den så är vi fel ute. 

Algoritmer tar inte hänsyn till det mänskliga i världen. Se på den där 84-åringen som parkerade som hon brukade i Gustavsberg och fick 600 kronor i böter, för hon skulle ha använt algoritmer för att parkera. Inte bara en enkel skiva med tiden utsatt i vindrutan. Parkeringsbolaget hade så svårt att se hur länge en bil stod parkerad, för de använde ju inte längre det mänskliga sinnet för att läsa av detta på plats, utan alla skulle använda internet plus app för att klocka in tiden. Och dessutom ta bort den när parkeringen upphörde för annars tickade tiden på och därmed kostnaden. 

AI har gjort oss människor och allt vad vi är till kolonier och uppför vi oss inte som tekniken vill så är det vårt fel. Denna primitiva AI-teknik som inte kan ta någon hänsyn till våra mänskliga tillkortakommanden. Algoritmer innehåller instruktioner om vad som ska utföras och i vilken ordning för att uppnå resultatet, som skrivs effektivitet. 

Men tänk om inte effektivitet är det vi vill uppnå. En algoritm kan inte tänka utanför sin programmering utan är mycket fyrkantig. En människa har mer inom sig än ett totalt "förnuftigt" tänkande inrutat i steg efter steg. Och data kan beskrivas på fler sätt än genom att avgränsas i prydliga rutor i matematiska termer. Vi innehåller känslor och oförnuftiga tankar, är konstnärer och kreativa varelser.

Tänk tanken att AI bestämmer (det föreslås redan) i domstolar vad som ska bli straffet för en anklagad. Då har AI tillgång till denne anklagades dåtid. Vad som har inträffat i dennes liv. En tidigare brottsling blir således hårt dömd medan någon som Marius i Norge, son till kronprinsessan Mette-Marit, som inte har begått allvarliga brott slipper undan. Kanske. Att han har kämpat med missbruk och psykisk ohälsa är eventuellt inget som AI vet heller. Det beror på programmeringen. Vad AI är förutbestämt att samla in. 

Jag kan trösta upprörda med att 84-åringen som fick böter i Gustavsberg överklagade detta och fick boten borttagen. Det mänskliga övervägde hos parkeringsbolaget. Än så länge. Det är Värmdö kommun, som äger marken, men den är upplåten till ett parkeringsbolag. Inte ens om man är patient och ska till läkare på vårdcentralen går det att parkera gratis längre. Man måste betala. Algoritmen råder oinskränkt med sin logik. Ingen hänsyn till sjuka och gamla. För algoritmen ser inte när du parkerar eller åker igen. Men att överklaga går alltid. Så ett hopp om mänsklig rättvisa kvarstår. 

Kolonialtiden är över, men nu koloniseras varje människa istället av AI och algoritmer. Fyrkantiga beräkningssätt för att uppnå högsta möjliga lycka, inkomst och välgång för företag. 

lördag 24 augusti 2024

Robert F Kennedy jr stödjer Trump

Sonen till justitieministern Robert F Kennedy (som regerade ihop med John F Kennedy) stödjer nu Trump som president. Han ses som en förrädare av familjen och syskonen. Jo jag minns hur det var på 60-talet och jag har ett manus i byrålådan, som handlar om Jacqueline Kennedy, som var gift med den dåvarande presidenten. Men ingen intresserade sig särskilt för henne, för hon var inte helt politiskt korrekt som presidenthustru. Särskilt inte när hon gifte sig rikt med grekiske redaren Onassis efter mordet på hennes man presidenten. Detta för att hon ville att hennes barn skulle skyddas och Onassis var tillräckligt rik så att han kunde det. 

Robert F Kennedy jr hade tills i går sin egen kampanj för att bli president, men har insett att det går inte. Så han ställde sig bakom Trump nu istället och har blivit lovad att få sitta i Trumps regering om Trump vinner. Dessutom ska alla attentat mot presidenter (inklusive det mot Trump förstås) utredas. Denne Kennedy hade ungefär 5 procent av rösterna och vill nu ge dessa till Trump. 

Robert F Kennedy jr är mycket lik sin far utseendemässigt, men inte riktigt i tankesättet. För honom handlar det om att få så mycket makt som möjligt utan att själv sitta i högsätet (fast så gjorde ju hans far också men hos demokraterna). Han har övervägt detta steg i veckor och nu beslutat att han är republikan. Han gillar att Trump säger att han ska avsluta kriget i Europa mellan Ryssland och Ukraina natten efter att han blir president. Men Trump säger ju vad som helst för att få makten i sin tur. Vi får väl se vad som händer den 5 november när det är val i USA.

Det här är Robert F Kennedy jr som påstår att vi är närmare randen till ett atombombskrig än någonsin sedan 1962. Nej det är inte sant. Jag minns 1962 och då var det illa. Men Chrustjov hade underskattat president Kennedy. För presidenten var ung och grön, tyckte Chrustjov, och Kennedy hade inte protesterat tillräckligt när Berlinmuren byggdes 1961. Men här stod makterna mot varandra ute på havet. Chrustjov backade till slut. Det rörde raketbaser som kommunistiska Sovjet hade på Kuba. 


Tre döda och åtta skadade i Solingens terror

UPPDATERAT

 I maj dödade en afghan en polis i Tyskland och nu har en man dödat tre människor och skadat åtta varav fem är svårt skadade i Solingen, där det var fest och marknad. Det påminner mig om polismannen som blev attackerad vid Medborgarplatsen i Stockholm bakifrån och fick svåra skador. Bakifrån så fegt. Vad är det med de afghaner som gör så här? Ännu vet vi inte om det var likadant i Solingen, men att attackera människor och sticka dem i nacken är ett ganska säkert sätt att mörda dem. Dessa mördare har blivit radikaliserade, vilket betyder galna i mitt språkbruk, genom religion och politik. 

Den här världen behöver reformeras och människor behöver sluta underkasta sig gudar eller tro på en vansinnig politik. Typiskt att detta skedde på en fredag och när människor roade sig. Terrorister vill inge fruktan hos människor och det lyckas de naturligtvis med genom att mörda. Solingen har omkring 160 000 invånare, lite fler än i Nacka vid Stockholm. Men eftersom gärningsmannen är fri vågar väl ingen gå ut i dag i Solingen. Myndigheterna har också bett allmänheten att hålla sig borta från stadskärnan och festivalen är inställd. Den skulle ha firat Solingens 650 år och ha pågått hela helgen. Gärningsmannens signalement är ännu inte offentligt. Och han jagas fortfarande eftersom han försvann i tumultet efter knivattackerna. 

13:15

Musiken skulle fortsätta för att inte publiken skulle drabbas av panik på festivalen. Så fast människor attackerades och tre dog så skulle DJ:n fortsätta spela på scenen. Det fick han order om. Själv skulle jag inte ha lytt order, utan omedelbart slutat spela. Mördaren kunde nu smita igenom folkmassan utan att fångas in, för publiken visste inget. Det meddelar DJ:n själv på Instagram. Se bilden nedan. 

16:31

En 15-åring är gripen. Inte gärningsmannen säger polisen, men han visste om brottet. Han fick veta vad som skulle ske innan det hände, men anmälde det inte till polisen. Så sorgligt och trist!

21:17

IS har tagit på sig dådet och polisen har stormat ett asylboende. Det ligger bara 300 meter från torget där knivattacken ägde rum. Så trist och förutsägbart. Vila i frid alla offer. 

25.8.2024

En syrier, 26 år gammal, har tagit på sig dåden mot dessa elva människor. Han gick in på en polisstation och sade att det var honom som polisen letade efter. Han skulle hämnas alla muslimer i Palestina och överallt. Vilken idiot. De som var där ville bara fira. Inte något annat. De som dog var två män 67 och 56 år gamla och en kvinna 56 år gammal. Så meningslöst. 

Bilden är censurerad av Google. Mer finns att se här: https://www.instagram.com/topic/

I Solingen är tre döda och fem svårt skadade enligt polisen. Dessa galna mördare som förmodligen också i detta fall är religiöst och politiskt övertygade om att mörda. 

onsdag 21 augusti 2024

Styr ödet eller slumpen våra liv undrar Woody Allen

 Vad som styr våra liv handlar Woody Allens senaste (sista?) film om där en kvinna råkar ut för ett slumpartat möte med en man som hade en förälskelse i henne i sin ungdom, men var för blyg för att berätta. Men nu när hon är gift med en framgångsrik man, som inte tror på slumpen, så har hon det lite tråkigt och känner sig lite utanför. Woody Allens film Coup de Chance, Slumpen avgör, har premiär i Sverige nu den 23 augusti långt efter andra länder. Kanske för att han är en så kontroversiell person, så att ingen tror längre att det kan löna sig att visa hans filmer. Woody Allen säger också i en intervju att det svåraste med att filma är att få någon som vill bekosta en filminspelning, att få ihop budgeten. 

Den här filmen handlar om vad som styr våra liv är det ödet eller slumpen? Kvinnans man i filmen Slumpen avgör tror inte det utan att det är handlingar och vad en person gör som styr. Det i sin tur får kvinnans älskare att försvinna när de har inlett en affär. Vad är det som har hänt? Stroke of luck heter den på engelska. Kvinnans man hade beslutat att hyra två män för att avsluta sin frus älskares liv. Älskaren försvinner. Kvinnans mor blir misstänksam mot mannen. Mannen vill avsluta hennes liv också, men när han befinner sig skogen med ett gevär och siktar mot kvinnans mor så blir han plötsligt nedskjuten av en annan jägare som misstog honom för ett djur. 

För min egen del när jag ser tillbaka på mitt liv så är det en kombination av vilja från min sida och ödet eller slumpen. Men inte heller det riktigt utan ett inneboende sökande hos mig efter vad som var nödvändigt att göra i det här livet. Det gjorde att jag försökte få ihop trådarna, som de som gått före mig lämnat efter sig. Min pappa och mamma skilde sig och sedan barndomen har jag försökt att förena dessa två och deras olika personligheter, som finns i mig också. Sorg är en ingrediens där. Den har legat kvar sedan jag var åtta år och jag inte lyckades hålla ihop deras äktenskap. En så stor börda för ett litet barn, som jag tog på mig. 

Min mamma som inte själv klarade av att träffa män, som hon kunde hålla ihop med, ordnade så hon dog 1968. Så kan jag se det fast det naturligtvis inte är sant. Men omedvetet så sökte hon sig till en sista man, som misshandlade henne svårt och blev hennes baneman mer eller mindre. Han var den siste som pratade med henne innan hon föll ihop och dog. Varken jag eller min bror tyckte om denne man, men något gjorde att vår mamma ändå sökte sig till honom. 

Själv sökte jag mig tillbaka till min pappa eftersom jag gick på journalisthögskolan i Göteborg, där han bodde. Och jag tog också kontakt med min andrapappa, som hon hade skilt sig ifrån. Jag ville få ihop alla trådar och hade behov av ett par pappor eftersom mamma försvann. Och jag hade ett trauma efter att ha hittat henne död. 

Jag hade två längre förhållanden innan jag träffade Olle, som jag kom att hålla ihop med i nästan 31 år. Han förstod vad jag pratade om när jag nämnde vad psykiatern C G Jung hade sysslat med, för han hade haft en mamma, som var inne på de spåren också. Så han hjälpte mig en bit på vägen innan han dog 57 år gammal i cancer. 

Woody Allen har själv sagt att han är ateist. Han tror tydligen varken på Gud eller något andligt utan liknar mannen i hans senaste film, som gör vad han tror är nödvändigt även om det betyder att gå över lik. Woody Allen har helt klart satsat på en karriär och har också haft en lång sådan sedan 70-talet. Det Woody Allen har gjort i sitt liv är inte lika drastiskt som mannen i den senaste filmen Stroke of luck, utan han har varit omoralisk, men inte brottslig. Han är åtminstone inte dömd för något. Men om jag ska tolka slutet på hans senaste film psykologiskt för honom så verkar det som om han ser sig själv bli nedskjuten nu när han är 88 år. Han som har gjort det, som han skulle i sitt liv kanske. Så han står inför döden. Men om den tolkningen är sann för honom och insedd kan jag naturligtvis inte att bedöma utifrån. 

Själv så slutade jag min karriär som uppburen på DN, där jag jobbade med kultur.  För det gällde att rädda familjen då när bankernas ränta gick upp till 24 procent just när vi byggde ut vårt lilla hus. Jag fick två år och tre månaders lön i avgångsvederlag då 1992. Familjen och hur den mådde var viktigare än att jobba på DN. Och jag insåg att det var viktigare att ta hand om våra barn och låta Olle, min sambo, fortsätta sin karriär som journalist. 

Jag lever ännu snart tio år efter att Olle dog. Och det var väl meningen då som jag brukar säga. Jag ser det som att jag har fortfarande ett uppdrag i mitt liv: att ordna dessa trådar i släkten så de går ihop och inte spretar så mycket. Så att alla känner att de har meningsfyllda liv. Naturligtvis har jag inte den makten, för det har ingen enskild människa. Men just därför så tar jag ofta hjälp av de som har gått vidare och de som fortfarande finns omkring mig. En andlig värld finns om ni frågar mig. Om detta har jag också skrivit i min senaste bok: Innan glädjen infinner sig. 

Som jag ser det så befinner sig Woody Allen i en annan värld. Inte så märkligt eftersom han är man och född i New York. En helt annan förutsättning för honom född in i judendomen, som han är, och med namnet Allen Stewart Konigsberg. Han har skapat sig själv genom att skoja intellektuellt med sin religion (som hade sitt ursprung i det medeltida Tyskland) och byta namn till Heywood Allen, vilket blev Woody Allen. Han är absolut inte fri från sin religion utan använder den och har gjort det hela sitt liv. 


Slumpen avgör om vargar tar får. För de föredrar rådjur och älg enligt forskare. Inte tamdjur. En del människor är som vargar, men inte Woody Allen förstås, som är en tänkande intellektuell människa med bakgrund i judendomen. Detta folk, som ständigt var offer under tusentals år, trots att de var utvalda av sin gud. Men kanske döljer Woody Allen inom sig lite vargliknande drag. Han är gift med Soon-Yi som är 35 år yngre och var hans fosterdotter.

tisdag 20 augusti 2024

Där slog ödet till mot Mike Lynch miljardär

UPPDATERAT

Efter avslutad lång rättegång där Mike Lynch engelsk miljardär (liknad vid Englands Bill Gates) frikändes från bedrägerianklagelser tillsammans med Stephen Chamberlain skulle det firas. De hade stått inför rätta i USA och fick inte lämna landet. Mike Lynch bar länge fotboja under nästan ett års husarrest. Detta beroende på att han 2011 sålde sitt techföretag Autonomy till Hewlett-Packard. Han hade blåst upp värdet på företaget och bedragit köparna var anklagelsen. Men han friades i juni 2024 i USA, dit han hade utlämnats och det var detta som skulle firas på lyxjakten vid Sicilien. För hade Lynch inte friats kunde han ha fått ett 25 år långt fängelsestraff.

Hans lyxiga segelbåt Bayesian var 56 meter lång och hade en mast som var av aluminium och 72 meter hög. Så överdrivet, men vad gör man inte när man är miljardär och behöver ha kontakt med hela världen från denna båt. Dock var inte vädrets makter nådiga mot lyxjakten för det blåste och stormade och blev en tornado av vindar runt just denna miljardärsbåt. Och troligen bröts den långa masten av och fick båten att sjunka snabbt genom sin tyngd. Av 22 personer ombord så kunde 15 räddas, men tyvärr inte Mike Lynch och inte heller dottern Hannah som var 18 år. De saknas ännu. Andra båtar fanns runt lyxjakten, men den var den enda som drabbades så hårt att den sjönk. 

Inte heller den medanklagade Stephen Chamberlain lever. Han blev påkörd av en bil i lördags och dog på sjukhus i England. Han var ute och joggade när en bil körde på honom. Vad ska man säga? Det är nära till hands att bli gammaldags och ta till ord som att högmod går före fall. Eller att en olycka kommer sällan ensam. Eller ännu värre ting. Dessa båda techmänniskor föll offer för olyckor. Och dessutom dog antagligen sju sammanlagt (en har hittats död) vid Sicilien ombord på denna lyxjakt, som låg nära en hamn Porticello dit de kunde ha tagit sig, men ingen insåg faran vid 4-tiden på morgonen. Mike Lynch blev 59 år. Hans hustru Angela Barcares 57 år, var också ombord, men överlevde skadad av fönsterglas i fötterna. Hon väcktes av att båten fick en lätt slagsida och gick upp för att se vad som hände. 

En som också överlevde var turisten Charlotte Golunski, som höll sin ettåriga dotter Sofia rakt upp med sina armar för att hindra henne från att drunkna i det våldsamma havet. Hon och hennes partner James överlevde, för de var uppe på däck när lyxjakten drabbades. Det kändes som världens undergång, så beskrev hon vädret med blixtar, åska och höga vågor. Hon och dottern kastades i vattnet och under några sekunder tappade hon bort sin dotter, men fick tag i henne igen. Ödet var gynnsamt mot denna familj, som hade följt med på en härlig och lyxig företagssemester. 

12:30

Kaptenen överlevde och säger från sjuksängen på sjukhuset att han inte såg det komma. Nej de hade ingen föreställning om att något sådant kunde ske, vilket de borde ha anat. Och därför hållit koll på vindar och väder. Medelhavet har också blivit varmare, men det går inte att skylla på klimatet, tromber eller en tornado kan slå till här också. Även i Sverige finns de, vilket ni kan se här. 

21.8.2024

Fyra kroppar har hittats ombord på Bayesian och två har tagits iland. Det betyder att fem döda har hittats, medan två saknas fortfarande. Mike Lynch och hans dotter Hannah återfanns under dagen i lyxjakten. Vila i frid!

22.8.2024

Nu rapporterar BBC att alla kroppar utom just Hannahs har återfunnits. Hon skulle i så fall vara den enda kroppen kvar, men hon är naturligtvis inte vid liv. Det pratades om luftbubblor i båten, men några sådana har knappats funnits. Men så där gör medier för att hålla hoppet uppe för de anhöriga innan kalla fakta infinner sig. 

23.8.2924

Kroppen av dottern Hannah Lynch är nu hittad och tagen i land. Så trist historia. Vila i frid alla de sju döda. 


En så här överdriven mast behöver någon som är techmiljardär för att hålla kontakten med sitt imperium. Det blev också döden för honom och hans sex medpassagerare. Ingen insåg faran för denna lyxjakt är 56 meter lång och kändes antagligen säker. Så här lugnt var havet innan våldsamma vindar och en tromb (eller till och med en tornado) slog till.

måndag 19 augusti 2024

Snart är det jul igen!

 Så mycket elände som passerar alla medier så jag tror jag hoppar av detta ett tag. Det är som en karusell av olyckor, mord och krig. Snart är det jul igen! Något att se fram emot. Det är julkortens drottning Jenny Nyström som har gjort detta vykort nedan. Hon föddes i Kalmar i juni månad 1854. Hon dog efter andra världskriget 91 år gammal. 

PS. Julafton är om 126 dagar ungefär, beror lite på hur man räknar. DS.



söndag 18 augusti 2024

Skådespelaren Alain Delon död

Jaha där gick han ur tiden 88 år gammal och han var tillsammans med Brigitte Bardot nedan på bilen från 1968. Ja den ungdomen försvinner snabbt fast den känns som evig när den är i nuet och pågår. Brigitte Bardot lever än 89 år gammal. Men så där är det att små bitar av min egen ungdom försvinner mer och mer. Det är något man får vänja sig vid som äldre.

 Massor med människor dör varje dag på året. Sådant är livet. Men det är skönt att få vila till slut, eller som min gamla pappa Tore sade till sköterskan: Nu ska jag ta nattbussen och vet du vad det bästa med den är. Jo den är gratis. Så somnade han in stilla efter ungefär 20 minuter. Han ville inte ha morfin eller något annat då. Han blev 89 år. Hon berättade detta för oss. Alain Delon gick också bort fridfullt med sina barn omkring sig. Han fick en stroke år 2019 och kunde inte längre ta hand om sig själv. Skönt att få vila då till slut! 

PS. Skådespelaren Gena Rowlands dog tidigare i augusti. Hon blev 94 år och var någon slags ersättningsmamma för mig på film (jag har jobbat med bla film på DN). Och att leva till 94, men med alzheimer som hon hade, är väl inte någon lisa det heller. Skönt att få vila som sagt. DS




fredag 16 augusti 2024

Jasveen Sangha bakom Matthew Perrys död

UPPDATERAT

Hon kallas för ketamindrottningen och har haft ett stort område i norra Hollywood som sitt särskilda imperium i drogbranschen. Jasveen Sangha kan få livstid för alla brott som hon nu anklagas för. Det vore bra. Hon och två doktorer - en av dem Dr Salvador Plascenia . plus Matthew Perrys assistent Kenneth Iwamasa hjälptes åt att ge honom injektioner med drogen ketamin upp till sex gånger per dag. Han höll på att dö av en överdos 16 dagar innan han verkligen dog och då blev det sagt att han inte skulle få så stora doser, men så skedde ändå. Ketamin används på hästar som bedövningsmedel och också på människor när de ska sövas under operation. Matthew Perry betalade mer än en halv miljon kronor för dessa injektioner månaden innan han dog. 

De nu anklagade för att ha dödat Matthew Perry använde krypterade mejl för att kommunicera sinsemellan. Dr Mark Chavez var också inblandad i distributionen av droger till Matthew Perry, liksom Perrys vän Eric Fleming som hjälpte till med de många doserna av ketamin. Matthew Perry tog medlet mot depression. Kanske kan det som nu skett hjälpa andra att inte falla offer för droger. 

Läkemedelsbranschen har hittat detta nygamla medel för att tjäna mer pengar och den ketamindrottning som nu anklagas för Perrys död tog också bra betalt för medlet. Doser som kostade 120 kronor tog hon istället 2 000 kronor för. Allt skulle betalas kontant, men vännen Eric Fleming togs in för att Perry inte alltid kunde ha så mycket kontanter hemma. En så gräslig historia. Matthew Perry blev 54 år gammal och var sedan länge en drogmissbrukare.  Han levde trots allt länge med tanke på allt han fick som injektioner. Han måste ha haft en bra motståndskraft. 

17.8.2024

Här fortsätter Daily Mail att berätta om drogmissbruket och att Matthew Perry hade hittats medvetslös två gånger innan han slutligen dog 28 oktober förra året. Och att han ville ha en stor dos då den dagen av sin assistent Kenneth Iwamasa innan han hittades i sin jacuzzi utomhus med ansiktet nedåt. Hans möjliggörare till detta borde ha förstått att han skulle dö, men förmodligen tillhör de den sorten som bara räknar pengar. Och inte ser längre än näsan räcker för där försvann deras inkomster. 

En så sorglig historia där denne gudabegåvade komiker inte längre ville leva uppenbarligen. Eller inte ville se längre än till nästa injektion, som skulle ge honom lite lättnad i livet. Han hade ett inre tomrum, beskrivet i boken där han berättar allt. Det kunde aldrig fyllas hur mycket kändis han än blev och hur mycket pengar han än tjänade. När alla hans drömmar var uppfyllda fanns detta tomma inombords kvar. Han hade ingen grund i livet. 

PS. Det kändes som om en yxa hade kluvit min kropp mitt itu när jag hittade min mamma död när jag var 22 år. Men denna klyvnad gick att reparera, men det tog många år, och berodde av att jag hade ett så djupt band till henne. Numera har jag skrivit min fjärde bok Innan glädjen infinner sig, om hur det kändes när min sambo dog i cancer och sorgen och saknaden efter honom, samt hur man överlever både fysiskt och psykiskt. Kommer förstås alltid att sakna mina döda, för sorgen går aldrig över, men alla hemska ting vi råkar ut för är också till för att vi ska utvecklas. Boken är provokativ har förlaget skrivit, men så tycker inte jag. Det är min upplevelse av livet och hur man blir en hel människa. Med kropp och själ. DS. 


Det här är ketamindrottningen Jasveen Sangha i Hollywood som nu kan få livstid för drogförsäljning. Hon hade kändisar på sin lista av missbrukare.

torsdag 15 augusti 2024

Ryssland anföll 2022 och Ukraina slår tillbaka 2024

Ja, ja krig är ett elände, säger min farmor lite tyst, för hon dog när jag var 13 år, men hon kan fortfarande viska en del i mina öron.  Och hennes man, min farfar, studerade krigskirugi under första världskriget i Belgien. Så är det. Så nära är detta det stora kriget som det kallades då. Behöver inte slås fast mer än en gång att krig enbart är en förbannelse för mänskligheten. Förr i världen kunde allt detta döljas under ståtliga uniformer och fina medaljer, men inte så lätt i våra dagar när allt sprids över världen blixtsnabbt genom internet. 

Det känns som rättvist nu trots allt när Ukraina har gått in i Ryssland. Första gången sedan 1941 när Hitler anföll. Så då har han fått tillbaka sina ord Putin om Ukraina dit han själv tågade in, för där fanns det nazister. Nu har dessa "nazister" anfallit hans land. Jag vet inte vem av Putin eller Trump som är värst när det gäller att ljuga. 

Meningen med det hela om man ser det litegrann från ovan (som min farmor gör) verkar vara att få en annan ordning i Ryssland. Inte så lätt, men krig, som är en arketyp (ett nedärvt mönster hos människor) har en förmåga att snabbt ändra agendor. Putin har en livslång syn på världen som är, att den bör tillhöra Ryssland som är en stormakt. 

Putin växte upp i ett fattigt kvarter i Leningrad (St Petersburg i dag) och hans föräldrar hade ärr efter andra världskriget. De bodde fattigt på 20 kvm. Putin kunde ha blivit kriminell, för han var en slagskämpe, men han började med judo när han var elva år gammal. Det räddade honom. Han såg filmen Skölden och svärdet som tonåring då en rysk spion i stort sett på egen hand räddar världen. Fin förebild tyckte han. Han läste juridik och gav sig sjutton på att bli spion inom KGB. Han jobbade i DDR i Desden, men den karriären i Östtyskland hos KGB tog abrupt slut 1989 när muren föll. 

Han var bra på att etablera kontakter med större män än han själv. Hans gamle lärare från juridiken vann valet som borgmästare 1991 i St Petersburg och då anställde han Putin som sin högra hand. När Putin blev utan jobb efter fem år hade han redan fått så många kontakter, att han istället sökte sig till Moskva. Han var lojal mot Boris Jeltsin när inte andra var det och blev så utnämnd till chef för FSB (tidigare KGB).

År 1999 blev Putin utnämnd till premiärminister och när Jeltsin avgick samma år så blev Putin tillfällig president. I mars 2000 vann han valet till president. Mycket tack vare att en mediemogul hade propagerat för honom i sina TV-kanaler. Men när Putin blev president tvingade han mediemoguler att sälja sina medier till ryska staten och själva fick de gå i exil. Han hade lärt sig där av Hitler som visste att propaganda var allt i stort sett. Han ströp oppositionen genom att koncentrera makten kring sin egen person.

År 2014 tog han sig an Krim och menade att detta var ryskt territorium, som skulle annekteras. Fast det då tillhörde Ukraina. Väst protesterade inte så mycket, så 2022 var det dags för resten av Ukraina som skulle intas på samma sätt. Genom ett blixtkrieg (Hitlers uppfinning det också). Ukraina hade ju varit ryskt under mer än 300 år så folket skulle hälsa ryssarna välkomna. Precis som Österrike gjorde med Hitler och Tyskland år 1938. Men som vi vet så gick den invasionen 2022 inte så bra. Och nu vaknade till och med Sverige upp från sin långa sömn som neutralt land. Och Nato fick både Finland och Sverige som medlemmar. 

I våras inledde Putin sin femte period som president. Han ska sitta i sex år framåt och sade då att han vill ha en multipolär världsordning, vilket strider mot vad han gör. För då skulle han väl ta hänsyn till EU och Europa. Han fick 87 procent av rösterna enligt myndigheterna i det riggade valet. Men Putin isolerar sig alltmer från sitt folk, ett vanligt fenomen för envåldshärskare. Och de sitter absolut inte längre än de lever. Putin fyller 72 år i höst. 

Den här filmen om en rysk spion Skölden och svärdet såg Putin som 15-åring och han ville också bli sådan. Dock gjorde hans önskan om fullkomlig makt att han gick vidare till att bli president. Han anföll Ukraina 2022. Nu har dock Ukraina överraskat världen genom att gå in och anfalla Ryssland för första gången sedan 1941. Putin är som andra envåldshärskare lite för dum, för att inse vad som händer. 

onsdag 14 augusti 2024

Journalisten Inas Hamdan förföljs av den egna folkgruppen

 Inas Hamdan jobbar på Sydsvenskan och det var hon som avslöjade vad som skreks på arabiska vid demonstrationerna mot Israel och för Palestina. Där skreks slagord för Hamas och för Hizbollah. Men på engelska var slagorden mera dämpade. Dagen efter att Sydsvenskan publicerat detta så ringde hennes redaktionschef till henne och sade att demonstranter stod utanför hennes bostad och ropade hotfulla slagord mot henne. 

De menade att hon var sionist (judisk nationalist) och hade blod på sina händer och att de skulle återkomma gång på gång. Hon kunde inte gömma sig för hon stöttade folkmord. Hon är själv palestinier och sågs som en förrädare av sitt folk. Och hon hade länge varit utsatt för trakasserier då människor ringt till hennes släkt för att de skulle tysta henne. Och personer har också skrikit åt henne på gatan. Detta sedan den 7 oktober förra året då kriget började mellan Israel och Palestina. 

Men denna gång när de stod utanför hennes hem ville hon inte längre hålla tyst om detta, som hon hade gjort tidigare. Det var en gräns som passerades och det kändes som om demonstranterna kunde gå hur långt som helst. Sydsvenskan har polisanmält denna händelse. Och Inas Hamdan är glad att hon bor i Sverige där det är helt okej att granska och yttrandefriheten är stor. Hon kom till Sverige några månader gammal från Syrien år 2000. 

Palestinier är en särskild folkgrupp eftersom de aldrig upphör att vara just palestinier. Även om de aldrig har bott i Palestina så är de födda palestinier till andra palestinier, som har flytt från landet. Både israeler och palestinier anser att Gud/Allah har gett landet till dem för Abraham som levde för nästan 4 000 år sedan är deras stamfader. Den palestinska nationalismen uppkom inte förrän på 1960-talet i och med Yassir Arafat och PLO. Men religionerna gör att konflikten är mer än tusenårig. Och därmed rätt olöslig. Romarna fördrev judarna från Judéen år 70 e.Kr. och de kallade området för Palestina. Judar befann sig i diaspora (i ett annat land än deras eget) under tusentals år tills de utropade sitt land Israel år 1948. Efter andra världskriget. Det brittiska styret lämnade då området, medan FN hade försökt bilda Israel, men misslyckats. FN hade dock beslutat att området skulle delas mellan palestinier och judar. Med Jerusalem som gemensam huvudstad.

Inas Hamdan är själv uppvuxen i en konservativ palestinsk familj, men har genomgått en utveckling där hon först sökte sig djupare i sin tro och sedan vände sig mot den. Hon har valt att ta av sig slöjan. Hon fick Stora Journalistpriset förra året för sin granskning av Al Jazeera och deras rapportering på arabiska av koranbränningar och att socialtjänsten kidnappar barn i Sverige. 

PS. I Sverige finns omkring 7 000 palestinier, men de blir fler eftersom också barn räknas in i denna folkgrupp även om de är födda i Sverige. Vänstern är för Palestina så därför skapas denna motsättning mellan folkgrupper också i Sverige. DS.


Här är den artikel som journalisten Inas Hamdan skrev i Sydsvenskan den 24 juli som gjorde att hon utsattes för en palestinsk demonstration utanför sitt hem. 

måndag 12 augusti 2024

Sjuk våldskultur i Sverige

 Danmark har reagerat starkt på att gangsterväldet i Sverige också påverkar Danmark. Fem svenskar har gripits i veckan misstänkta för våldsdåd i Danmark. Ledningen för Danmark önskar kameraövervakning med ansiktsigenkänning. Gränskontrollen mot Sverige har också skärpts denna vecka. Svenska tonåringar anlitas av gäng i Danmark för att utföra våldsbrott. Tjugofem försök att göra detta har upptäckts sedan i april i år. 

Alla dessa brottshistorier är en återgång till en tid i både Sverige, Danmark och Norge som vi för länge sedan hade lämnat. Då när familj och släkt bestämde mer än stat och lagar gjorde. Om jag vore präst skulle jag säga att dessa människor har ingen moral mer än den som säger: vi blir kränkta om vi inte får göra vad vi vill och att andra hatar dem när de gör vad de känner för, för att bli rika. Det handlar om social rättvisa och jämlikhet inkluderande mord, och att tonåringar vill ha allt genast. De vill bli rika som de tror att vi andra är och alltid har varit.

I Norge finns det också mycket pengar att hämta, stort våldskapital så där har svenska gäng också etablerat sig, särskilt i norra Norge i Troms fylke som ligger norr om Sverige. Det handlar om narkotika och om bedrägerier. Det hela beror också av att tonåringar inte längre inlemmas i det svenska samhället utan har en annan religion och inte är kristna. De har inga rättesnören, som gäller i Skandinavien utan där kan de göra som de vill. 

den sociala medieplattformen Telegram finns "jobbannonser" där anonyma letar efter tonåringar som är beredda att mörda i Danmark. De betalas med mellan trehundratusen till en halv miljon kronor. Justitieminister Hummelgaard i Danmark säger att de inte vill ha svenska barnsoldater i Danmark. Ifall många vill ta del av information på ett diskret och anonymt sätt, så används denna medieplattform. Ännu något som inte gick att göra före 2013, innan Telegram lanserades av två ryssar. 

PS. Summa summarum 29 mördade genom skjutning i år i Sverige tills i dag måndag. Senaste mordet i Norrköping. En 20-åring, två gripna. DS.

PSPS. Jaha så var det Linköpings tur. En man i 40-årsåldern sköts till döds på tisdagen 13 augusti. Offer nummer 30 i år i Sverige. DSDS.

Telegram säger sig stå för fria åsikter och nyheter, men kan också användas för att leja mördare bland svenska tonåringar som tas till Danmark. 

söndag 11 augusti 2024

Åttio procent av fusket görs av utrikes födda

 Jag skrev om pensionsfusket i går gällande bidrag man kan få. Inte lätt att hålla reda på allt där, men Försäkringskassan säger också att åttio procent av allt fusk inom andra bidrag som gäller för barnfamiljer och för handikappade som får assistans gäller även utrikes födda. "Utrikes födda tenderar att vara överepresenterade i avsiktsgruppen inom nästan samtliga förmåner", säger Försäkringskassan. Särskilt stor är den inom assistansersättningen, barnbidrag och föräldrapenning. 

Det är lättare för utrikes födda att komma till detta smörgåsbord av förmåner och ta för sig. Assistansersättningen har det länge fuskats kring. Här skrev jag om detta 2015 gällande Södertälje och då hade det pågått sedan 2010. Försäkringskassan påpekar fortfarande att det handlar om släktnätverk, som är viktigare för de invandrade än landet Sverige. Dessa individer väljer också att ta emot fortsatta förmåner trots att de har flyttat utomlands. Stämmer på pensionerna. Och utrikes födda flyttar självklart mer permanent utomlands än andra medborgare. 

Försäkringskassan tror inte att böter är en väg att gå eftersom dessa endast skulle öka skulden den invandrade har till staten. Att ändra systemen skulle hjälpa ifall det gick att kontrollera uppgifterna, men som det nu ser ut är det en spärr där. Uppgifterna lämnas på heder och samvete, men får inte kontrolleras utom om det gäller anmält misstänkt brott. Personer med god ekonomi utgör en stor del av dem som begår bidragsbrott, så det handlar inte om fattigdom. Hälften av de avsiktliga felen ligger över 22 000 kronor, medan de som är av misstag ligger under 1 700 kronor. Den avsiktliga gruppen bidragsbrott har fått över 666 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar under 2023.

 Privatpersoner uppmanas att anmäla misstänkta bidragsbrott och Försäkringskassan samarbetar med elva andra myndigheter för att utreda sådana brott. Den här rapporten från försäkringskassan innehåller statistik från 2023, så det är nya uppgifter.   

Riksdagen har ställt sig bakom att lyfta sekretessen mellan myndigheter för att kunna beivra bidragsbrott på ett bättre sätt. Sekretessen mellan myndigheter är till för att den enskilde ska kunna värna sin integritet. Uppgifter som rör utlänningar kan vara sekretessbelagda. Och utlänningar kan också få ha felaktiga personuppgifter, beroende på om de utsätts för hot mot hälsa, liv eller frihet. Systemen gällande bidrag har utsatts för fler och mer brott under åren. Tjugo procent av befolkningen i Sverige var född utomlands år 2023.

Över en miljard i fusk polisanmäldes av försäkringskassan förra året gällande utlandssvenskar. Men allt bidragsfuskande är inte medräknat där. Det är enbart när avsiktligt brott misstänks som Försäkringskassan polisanmäler. 

lördag 10 augusti 2024

Pensionärer måste betala tillbaka tusentals kronor

 Det är något fel på systemet med utbetalningar från Pensionsmyndigheten. Där tror man att alla pensionärer har koll på vad som gäller, men så är det inte. Överallt så måste pensionärer betala tillbaka när myndigheten upptäcker fel. Det tar lång tid, flera år oftast, att det blir kring 50-60-70-80-90 000 kronor som de inte hade rätt till och som ska betalas tillbaka. Som paret från Nacka sade: Vi trodde att man fick göra som man ville som pensionär. Så de bodde inte i Sverige, mer än kortvarigt, annars utomlands. Men så får man inte göra. 

Själv har jag också råkat ut för att få betala tillbaka för några år sedan. Inte så många tusenlappar utan ganska få, men det berodde på att jag hade ärvt pengar av min avlidne sambo och trodde att det kunde man få. Arvsskatten är ju avskaffad. Men icke då. Han hade skrivit över en del av sina sparade pengar på mig, men det skulle man naturligtvis räkna in i inkomsterna. 

Men nu har det blivit fler och fler som inte vet hur de ska förfara med sina inkomster som pensionärer. Eller också tar de chansen. Jag vet inte. En pensionär från Karlstad måste betala tillbaka 170 000 kronor för denne hade flyttat utomlands. En pensionär som bodde i Kosovo ska betala tillbaka nästan en miljon kronor. Det är det största beloppet jag har hittat. En miljon! Inte lätt att få ihop det om pengarna är spenderade.  

PS. Dödsbon tar dock aldrig över skulder från de döda. Kanske är det så en del pensionärer räknar? Sno åt dig så mycket pengar som möjligt innan du dör? DS.




fredag 9 augusti 2024

Old Tjikko överlever inte inomhus

Old Tjikko, en gran som har växt och överlevt i massor av tusen år uppe i fjällvärlden på Fulufjället skulle sättas in som klon i en kuvös i en egen bur och bli konstverk i Malmö Nya sjukhus entré. Men det blev fiasko för denna planta, som har kostat 8 miljoner att plantera inomhus. Den håller nu på att vissna. Granar trivs nog bäst utomhus. Med olika årstider och frisk luft.


Så här fin och väl omskött var den utomhus i Svalöv innan plantan skulle in i den artificiella miljön. 



Så här ser plantan ut när den har blivit konstverk i sjukhusentrén och den skulle få oss att fundera över tiden. Men den verkar mera vilja få oss att tänka på vår dödlighet. 


Och här dansar några runt denna stackars gran. Bättre ta ut den därifrån, så att den överlever. Det är inte jul nu! Utsätt den inte för denna förnedring och långsamma död.



onsdag 7 augusti 2024

Bön för den döde Hamasledaren i Göteborgs moské

UPPDATERAT

 Doku.nu har vaknat till liv efter lång sömn och skriver att det bads bön för den i Iran mördade Hamasledaren Ismail Haniyeh. Det är inte så märkligt för Göteborg har alltid varit åt det extrema hållet. Det finns i marken sedan lång tid tillbaka, för där tog aldrig borgarna och adeln över, utan arbetarna var arga hela 1900-talet i stort sett. Och nu är muslimerna likadana. 

Dock har de olika gudar. I moskén hördes: ”Förgör israelerna och zionisterna O gud och åstadkom [så att deras] tillgångar [blir krigsbyte] till oss”. En helt okej önskan av muslimer. Och guden heter förstås Allah (som är den ende och högste). För arbetarna har denne högste gud länge hetat Marx och i Göteborg fanns Kfml(r), som befolkades av bland andra skådespelaren Sven Wollter så länge han levde. Han dog 2020. 

Dessa extrema yttringar av religion och politik är inte främmande för muslimer, som är födda i stater där dessa båda är samma sak. Den där böneramsan säger en hel del om vad det handlar om, nämligen makten och härligheten. Dessa människor har lika lite som övertygade andra extremister fötts en andra gång, som buddhismen säger. För Buddha föddes ur sin moders sida. Det betyder i sin tur att en sådan människa har upptäckt sin andliga sida och begriper mer om hur den ska förhålla sig till världen.

Tyvärr är inte världen sådan att den ständigt går framåt och att nya fina människor föds. Utan det är en hel del som kommer hit just för att raka åt sig materiella fördelar och slå ned andra människor med våld. Så som sagt så är det helt i linje med den officiella politiken att be för denne döde terrorledare. Och låtsas att han var en enkel och civil person. 

Meningen med livet är att gå vidare från tron på gudar och dyrkan av kändisar eller politiker. En bok som behandlar detta är Myternas Makt av Joseph Campbell, som var lärare i litteratur på Sarah Lawrence College i New York i nästan 40 år. Han menade att alla religioner har varit sanna på sin tid, men att det enda sättet att rädda världen är att hitta sitt eget liv och själv bli levande. Följ din glädje och låt hjärtat öppna sig för världen, sade han. Då sker en jungfrufödsel, enligt honom. Ett andligt liv har fötts in i det som var ett primitivt människodjur, som levde för hälsa, avkomma, makt och lite nöjen. Då överskrids egot. Och ett andligt liv föds i höjd med hjärtat och det fjärde chakrat. 

9.8.2024

Ett pressmeddelande på facebook från Göteborgs moské: 

Det finns några kommentarer, men de går inte att läsa för moskén har begränsat detta. Saudiarabien har betalat denna moské och de är säkerligen inte så glada åt denna bön som ville förinta Israel. Förra året närmade sig Saudiarabien och Israel på affärsplanet, men några diplomatiska förbindelser finns inte. 

Göteborgs moské på Hisingen är känd för sin öppenhet, enligt den här informatören och det går bra att besöka den för att ha en dialog, om man har fördomar. Dock verkar det finnas dubbla budskap, vilket är okej för muslimer gentemot kristna. 


tisdag 6 augusti 2024

Duplantis

 Inget att säga mer än grattis till nya världsrekordet på 6.25. Här finns Paris Match bilder av allt detta. Så roligt att få vara med när 24-åringen är bäst i världen. Vi hyllar Armand Duplantis!


Så klart att kungen och drottningen också var på plats och gratulerade. 


måndag 5 augusti 2024

Jay Slater dog av skallskador inte av värme

UPPDATERAT

 Jay Slater som försvann när han var 19 år troddes ha dukat under för värme på Teneriffa precis som Michael Mosley gjorde i den grekiska övärlden. Detta som var svårt att ta in eftersom Mosley var en känd hälsoguru och omtalade för människor i TV-program hur de skulle leva. Han borde ha vetat att inte överanstränga sig. Han blev 67 år. 

Jay Slater dog dock av skallskador efter att han hade ramlat i den bergiga terrängen på Teneriffa. Det har konstaterats nu när hans kropp har förts tillbaka till England. Värme kan man klara sig från i bästa fall, men inte den oförmåga att reflektera som gjorde att 19-åringen gav sig av i svår terräng när han hade missat bussen. Vila i frid! 

Denna märkliga oförmåga att veta sina gränser drabbade också hälsogurun Mosley på semestern. Så han gick en alldeles för lång promenad på ön Symi i Grekland och lyckades inte ta sig tillbaka till civilisationen. Värmen på 40 grader var en bidragande orsak, men han dog enligt obduktionen av naturliga orsaker. Så han levde inte längre än andra trots sina hälsotips. Hans pappa dog som sjuklig 74-åring och det var då Michael Mosley bestämde sig för att bli hälsoguru. För han ville bli äldre än så och förbli frisk. Måtte han också vila i frid!

10.8.2024

I dag begravs Jay Slater. Han kommer för alltid att förbli 19 år. 


        Faksimil från Daily Mail


lördag 3 augusti 2024

IOK försvarar mannen som tävlar som kvinna

UPPDATERAT

 Det pågår en märklig diskussion i världen där män som tycker sig vara kvinnor kan tävla också i OS i Paris. Det handlar om manliga boxare, som naturligtvis har större muskelmassa än kvinnor när de ställs mot kvinnor. IOK tycker att alla som är kvinnor ska få tävla mot kvinnor även om de har de gener som män har och också mycket mer testosteron än vad kvinnor har. 

Det handlar om den algeriske boxaren Imane Khelif som är född som flicka enligt fadern och därför inte ska diskrimineras även om hon numera har utvecklat manliga egenskaper efter puberteten. Hur vet man att hon inte har tagit manligt könshormon för att få extra muskler? Hon är 1.78 lång och är nu vid 25 års ålder mycket lik en man. Hon diskades också från VM i fjol för att hon inte klarade könstestet. Men nu får hon tävla i OS för hon fick ju det i förra OS i Tokyo. 

I dag ska Imane Khelif gå en kvartsfinal mot Anna Luca Hamori från Ungern. Den sistnämnda ser inte fram emot detta, men lovar att slåss så länge hon kan, även om hon inte tycker att det är rättvist att Khelif får delta i damturneringen. Italienska Angelina Carini blev utslagen snabbt, för hon gav upp när hon blev träffad i ansiktet. Hon hade aldrig tidigare fått ett så hårt slag, sade hon, och gav upp för att rädda sitt liv. Ungern protesterar mot att Khelif får delta i OS. 

19:17

Jo Khelif vann kvartsfinalen och kan nu få medalj i OS. Hon brast i tårar när det stod klart att hon var segraren. Också hennes motståndare  grät. Så kvinnligt! Khelif drömmer om guldmedalj. 

10.8.2024

Jo hon fick sin guldmedalj för hon vann på poäng mot sin motståndare kinesen Yang Liu. Inte skulle jag tro att det var en kvinna om jag mötte Khelif på stan. Hon låter som en man på rösten också! 

Är detta en man eller kvinna? Imane Khelif sägs ha fötts som flicka enligt fadern och ska få tävla mot kvinnor enligt IOK. 

torsdag 1 augusti 2024

Vad är det för fel på Axel Rudakubana?

UPPDATERAT

 Hur kan någon som är 17 år få för sig att mörda flickor? Tre små flickor föll offer för Axel Rudakubana i Southport i England och tio personer, varav åtta flickor till försökte han mörda. Han knivskar dem. Är han tutsier eller hutuer var det första jag tänkte när jag såg att hans föräldrar kommer från Rwanda. Där blev det ett stort folkmord år 1994 då hutuerna deltog i ett massmord på en miljon tutsier och två miljoner av dem flydde. Det där har ju naturligtvis inte den här mördaren deltagit i, men vad gjorde hans föräldrar då? Han själv är född i Cardiff i Wales. 

Han är lillebror i familjen och mamman var hemma med de båda bröderna. Han verkar vara en inåtvänd ungdom med intresse för musikteater. Hans pappa jobbade och de var engagerade i den lokala kyrkan. Hans pappa försökte få honom intresserad av karate, men han var inte bra på det. De bodde i radhus strax utanför Southport. 

Ryska statliga medier bland andra gjorde nu saken värre genom att påstå att denne unge man kom förra året med båt till Storbritannien, att han var asylsökande. Inte sant, men det blev upplopp i London då. Mänskligheten är så lättlurad. Läs män förstås. Det är inte tillåtet att berätta vad brottslingar heter som är under 18 år i Storbritannien, men nu gjordes det för att inte det skulle kunna spridas fler falska nyheter. 

2.8.2024

Nu kommer nya uppgifter om att Axel Rudakubana tydligen var gravt autistisk och inte gärna ville lämna familjens hus och inte heller pratade med sina närmaste under perioder. Sjungandet som familjen ägnade sig åt var ett sätt tydligen att bryta tystnaden. Autism är i sig inte någon risk för mer våld utan då måste andra faktorer också finnas med. Fabian Cederholm i Sverige hade autism när han mördade två lärare, som 18-åring, och dömdes till livstids fängelse. Diagnosen gjorde inte att han inte dömdes till fängelse. 

De här tre flickorna fick inte leva längre. Från vänster Elsie 7 år, Alice 9 år och Bebe 6 år. De mördades alla när de var med i en dansklass.