måndag 23 juli 2018

Folket är med brandmännen

UPPDATERAT
Folket hejar på alla brandmän, inklusive kvinnor och polska sådana. Men de hejar knappast på politikerna i det här läget. En naturkatastrof strax före ett val är inte bra för sittande partier. Ingen hade tänkt sig att den här sommaren skulle innehålla veckor med plus 30 grader och inget regn. Men så ser det ut. Skogen är inte något vi har ärvt av våra förfäder, utan en kapitalvara, som ska utnyttjas till sista rot. Och nej julgranen har inte brunnit ned som förre statsministern Reinfeldt så hånfullt frågade oss för bara två år sedan, men hundratusentals julgranar har brunnit och miljoner andra träd. 

Omfattningen av skadorna på skogen är stora. Det talas om att en yta större än Stockholm brinner. Jag har upplevt en brand i skogen på Värmdö, den stannade bara meter från vår sommarstuga och spåren syntes under hela min barndom, för skogen fanns inte längre. Ett brinnande land är en metafor för tillståndet i riket. Under lång tid har landet misshandlats av politiker och nu ser alla och envar resultatet. Naturen har slagit tillbaka.

Här kan ni se "domedagsvideon" som Hela Hälsingland har publicerat. Den är från Ängrabranden i  Hälsingland nära Kårböle. Hela skogen brinner och det är filmat från en bil, som inte kan köra längre utan måste stanna för vägen är uppslukad av eld. 
11:15 
Här en uppdatering från Helsingborgs Dagblad om bränderna i Sverige. Artikeln är skriven av TT. Extrem brandrisk också i södra Sverige enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Nedan kan ni se en karta HD publicerar över terrängbränderna i Sverige.

Här skrev jag tidigare om bränderna i Sverige. 
Sverige brinner.
Faksimil från Helsingborgs Dagblad. 
Bild från filmen ni kan se ovan, tagen i Hälsingland.
Vägen är slukad av eld.
Domedagsbilder.
Faksimil från Marco Hassoldts film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar