lördag 28 juli 2018

Tonåring dödad av hund

UPPDATERAT
I Ljusnarsberg överföll en amerikansk bulldogg en tonåring och bet honom i halsen så illa att han dog på plats. Hundägaren är misstänkt för vållande till annans död och kommer antagligen att bli ersättningsskyldig för detta. En hundägare ska ha uppsikt över sin hund i alla lägen. Nu användes troligen inte denna hund som vapen, utan det var olyckliga omständigheter, men hundar ska vara under sådan uppsikt att de absolut inte kan skada varken människor eller andra hundar, vilket är vanligt. 

I våras dödades en 52-årig kvinna och hennes 27-årige son av den egna hunden hemma hos sig i Tyskland. Det var en hund av rasen Staffordshire terrier. I Sverige finns omkring 800 000 hundar och en del hundraser anses mer farliga än andra. Omkring 10 000 människor i Sverige skadas varje år så svårt av hundar att de måste uppsöka sjukhus akut. I Danmark måste man ha licens för farliga hundraser, men inte så i Sverige. I Danmark infördes förbud för 13 hundraser år 2010. Då blev innehav och avel icke tillåtna.

Förbjudna hundar i Danmark är: Pitbullterrier, Amerikansk Staffordshire terrier, Tosa, Amerikansk bulldogg, Fila Brasileiro, Dogo argentino, Boerboel, Kangal, Centralasiatisk ovtjarka, Kaukasisk ovtjarka, Sydrysk ovtjarka, Tornjak och Sarplaninac.
13:43
Hundägaren till den amerikanska bulldoggen är en kvinna i 60-årsåldern. Hunden avlivades på plats i Ljusnarsberg. Pojken som dödades var i yngre tonåren. Det har förekommit motioner i riksdagen om förbud för vissa raser redan för 18 år sedan och jag påpekade för politiker att ett barn kommer till slut att bli dödat när dessa raser är tillåtna. Nu har det hänt. Pojken som dog var 15 år.
19:15
Det var i anslutning till kvinnans bostad som pojken dog. Kvinnan mår så dåligt att det inte har gått att höra henne. Hon kunde ha fått hjälp genom samhällets förbud att låta bli att skaffa just den här hundtypen, men i Sverige är sådana hundar inte farliga för människor. Sägs det. 
30.7.2018
Pojken var familjehemsplacerad hos kvinnan av Örebro kommun och socialtjänsten startar nu en utredning om händelsen. Man kan naturligtvis inte ha barn tillsammans med mördarhundar.
20.8.2018
Det var Wictor Nilsson 15 år som dödades av en hund. Marie-Therese Benmessaoud är mamman och Wictor hade sammanlagt nio syskon (två hos pappan), som alla saknar honom. Här är hennes facebook-sida. 

Här skrev jag tidigare om när en amstaff (american staffordshire) bet en tio månaders flicka.


Så här ser rasen amerikansk bulldogg ut som överföll
och dödade en tonåring i går i Ljusnarsberg.
Hunden är förbjuden i både Norge och Danmark.
Faksimil från Google.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar