söndag 22 juli 2018

Manny och Brigitta Davidson gav bort allt till barnen

Ifall man uppfostrar barnen så att de aldrig behöver klara sig själva kan det gå som för Manny och Brigitta Davidson. De båda är judar som blev utfattiga under andra världskriget. Manny förlorade sitt hem i bombningarna av London och Brigitta flydde Tyskland tillsammans med sin familj med en av de sista båtarna som gick från Tyskland till England. För Brigitta var familjen allt och för Manny var det likadant. Mannys föräldrar hade flytt från Litauen. När allt började gå bättre ekonomiskt för dem skapade de en ekonomisk fond för de båda barnen dottern Maxine och sonen Gerald. 

Barnen fick hem i London av föräldrarna och de får 200 miljoner per år ur sina fonder. De köpte också ett ståtligt hus med tanke på barnbarnen. Felet föräldrarna gjorde var dock att låta många av sina hus och ägodelar stå i barnens namn. Föräldrarna pensionerade sig och sålde sin andel i affärerna och lät barnens fonder dela på vinsten. De själva flyttade till Monaco 2010 och bor där i en villa samt tog det som självklart att de också skulle ha ett hem i England i det ståtliga huset, som låg inte så långt från prins Charles Highgrove. Meningen enligt föräldrarna var att där skulle familjen samlas. Det skulle vara allas hus. De båda föräldrarna är nu 87 och 82 år och blev tvungna att förra året ta sina egna barn till rätten. Föräldrarna blev helt enkelt utkörda från huset de hade gett till barnen. Men de ville ha inventarier som de ansåg tillhörde dem. Uppgörelsen som kom till stånd blev ingen nöjd med och än värre blev det när Manny och Brigitta skrev en bok om vad som hade hänt.

Manny och Brigitta har också ett hem i Paris och menar att det är inte ekonomiskt knepigt för dem för de är inte fattiga. Men det är familjens kollaps som har orsakat dem stor smärta och sorg och de har skrivit om detta. Svaret på boken blev att de anklagades att vara lika Goebbels, propagandaministern i Tyskland, och att de som honom trodde att om de upprepade en stor, fet lögn tillräckligt länge så skulle någon tro på den. Den rest som föräldrarna ännu har kvar av sin rikedom kommer nu att gå till välgörenhet när de lämnar detta livet. Manny är hjärtsjuk och ligger på sjukhus. En trist familjehistoria. 

Låt inte pengar knyta banden till barnen, menar de båda. Det är viktigare med de känslomässiga banden än alla ägodelar i världen och om föräldrar har ordnat det så att barnen är mångmiljonärer försök inte få tillbaka det som är bortskänkt. Dra dem inte inför rätta och skriv inte en bok om det sedan. Det är ett gott råd. Manny och Brigitta Davidson menar att de har skrivit boken för att deras ättlingar (de har barnbarn) som de inte kommer att träffa, någon gång kanske ska inse vad som hände. Och de är båda redo att förlåta sina barn. Bara de får träffa dem. De inser inte att allt detta som blir offentligt nu skadar ännu mer. 


På pappans 70-årsdag var allt frid och fröjd.
Men efter det har familjen brakat samman.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar