tisdag 10 november 2020

TV4 diskuterade yttrandefrihet

 På morgonen diskuterade TV4 yttrandefrihet apropå vad som hände i Frankrike där en lärare Samuel Paty mördades i ett terrorattentat för att han undervisade om detta. Lärarna i panelen var överens om att vi ska ha yttrandefrihet, men de skilde sig åt när de tänkte på detta. Rektorn i mitten pratade om högerextremism medan de båda andra uttalade sig mer generellt om att våga undervisa om detta. Och även visa kontroversiella bilder vilken religion det än rörde sig om. 

Den manlige läraren från Östra Real menade att stora religioner måste granskas. Han undervisar både i religion och yttrandefrihet precis som Samuel Paty gjorde. TV4 hade också intervjuat några elever och de uppvisade både åsikterna att man skulle inte visa stötande bilder och att det var fritt fram att hålla på yttrandefrihet. De som var för att hålla mer tyst om detta var en kvinna i slöja och en blond svenska. Medan de andra manliga eleverna gled lite åt hållet yttrandefrihet. Det terrorattentat som nämndes av rektorn var Trollhättan och Anton Lundin Pettersson år 2015, men det är officiellt inte mer än en skolattack. Denne mördare hade stora sociala svårigheter. 

Jag tycker TV4 lyckades att ta upp ett tyvärr kontroversiellt ämne på ett bra sätt och det är tur att vi fortfarande har lärare som undervisar om yttrandefrihet, för naturligtvis är det trist att det sägs att det inte går att undervisa och visa kontroversiella bilder. Det skulle betyda att det inte längre går att visa bilder från koncentrationsläger eller att påtala de massakrer som IS har stått och står för. Och visst ska vi kunna driva med allt även religion. 

Dessutom hade TV4 under morgonen en direktsändning från Göteborg där en hemlös svensk intervjuades om sitt numera alkoholfria liv. Och att han skulle få ett "tröskelboende". Vet inte vad det är men slog upp det och det är där dessa människor får stanna i ett dygn eller veckor beroende på och det kallades tidigare härbärge. Inte särskilt bra således. Eller likt ett eget boende.

På den vanliga tvångsfinansierande televisionen fanns det inga sådana intressanta ämnen under morgonen vad jag kunde se. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar