måndag 30 november 2020

Dödsskjutningarna värre än förra året

 Förra årets antal dödsskjutningar är slaget genom att 43 personer (unga män) har dött av dem redan i år. Det sägs bero på polisen, som sätter press på de kriminella och då blir det oroligt i gängen och maktkamper. Sätt mera press, säger jag, låt dem ta kål på varandra. Då kanske vi till slut blir av med en del gäng av de totalt 40 stycken, som polisen menar härjar i landet. 

Dessutom har miljonbelopp gått från skattebetalarna till dessa gäng. De startar och låter företag gå i konkurs och får så ut lönegarantier från staten. Värst är Södertäljenätverket. En fjärdedel av alla konkurser menas vara brottsliga och gå ut på att få ut pengar. Aktiebolag används och dessa brottsliga är skyldiga kring 58 miljoner kronor. De länsar företagen och går sedan i konkurs. 

De styrandes stolthet över att fängelserna är fulla luktar illa eftersom inga fängelser har byggts nya, men kriminella har importerats sedan många år. Vi har helt enkelt fler kriminella i samhället nu än förr, för bara 20 år sedan. Dessutom är morden fler. Misstänkta mord i Åstorp, i Borlänge och i Västerås. Bara under de senaste dagarna. Men visst lever vi i det bästa av samhällen utan större straff för brott så det är bara för galningarna att fortsätta. 

Forskarna studerade skjutningar i Sverige 1996-2015 och konstaterade att för män mellan 15-29 år ökade risken att utsättas för detta slags våld fem gånger under dessa 20 år. Jämfört med tretton andra västeuropeiska länder hade Sverige flest skjutningar bland män i dessa åldrar. Tio gånger fler skjuts i Sverige än i Tyskland. Det finns lika mycket vapen i Tyskland som i Sverige, men vapenlagarna är mycket strängare där. Och straffen för mord i Sverige är löjliga när det gäller yngre mördare. De döms ofta till sluten ungdomsvård och placeras i ett hem för detta. Detta har utnyttjas av gängen som använder unga män för att begå mord. 

Men som sagt låt dem skjuta varandra, men om någon annan person råkar ut för dem, så ge alla som är skyldiga livstid. Det borde avskräcka en del dödsskjutningar. Det sägs också att detta beror på att det inte har förekommit något brottsförebyggande arbete under många år, utan gängen har fått ta över. Förskräckligt! På vissa ställen i Sverige går det inte längre för laglydiga människor att bo. Så alla som kan flyttar. 


Det är tufft att ha vapen och dessutom använda dem för att mörda. Makt och våld hör samman och används inte bara av makthavare utan också av kriminella. Staten ska skydda medborgarna, men det går knappast i dagsläget i Sverige. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar