lördag 23 januari 2021

Larry King död vid 87 års ålder

 Larry King som har intervjuat många kända människor är död 87 år gammal under lördagen. Han jobbade med intervjuer under 63 år. Han dog på sjukhus dit han togs i början av januari med covid-19. Han levde ändå länge med tanke på att han redan på 80-talet hade besvär med hjärtat. Han fick dessutom lungcancer för några år sedan och opererade kranskärlen till hjärtat 2019. Men nu fick han ge upp när han drabbades av pandemin. Två av hans barn har dött före honom: Andy, som fick en hjärtattack, och Chaia av lungcancer. De dog bägge under 2020. Tre söner har dock överlevt honom. 

Min första tanke var att Larry King redan hade dött för länge sedan, men så är det i dessa tider. Så många dör att jag inte längre kan hålla reda på dem. Sorgliga tider vi lever i, men det är den där märkliga sjukdomen, som kommer från Kina som gör detta. Själv lever jag numera som en eremit nästan. Träffar väldigt få människor. När det kan bli annorlunda vet ingen. För ett år sedan var det vi nu lever i en utopi. 

Jag förstår dock bättre min farmor som hade "bacillskräck", som släkten sade om henne. För hon födde barn när den förra stora pandemin drog fram över världen. Spanska sjukan drabbade i samband med första världskriget 1918-1920 och min pappa föddes 1916 och hans storebror före honom år 1914. Då var det unga som dog mest. Min pappa levde dock länge också, med tanke på att han var journalist. Medelåldern på den tiden för detta yrke i Sverige var 48 år. Han blev dock också 87 år. 

Detta är livets gång och naturligtvis drabbas de efterlevande av sorg, men för människan som art vore det en total katastrof om vi levde så länge som 100 år allihop. Det skulle inte vårt lilla jordklot klara. Och att kreativa yrken ofta tar livet av sina utövare beror på, att man där möter sina inre demoner mer än annars. Om det inte går att göra som Ingmar Bergman och använda dem i skapandet. Eller som C G Jung menade, att människor kan göra dessa inre varelser till hjälpandar istället för något hotande. 

Detta är vad jag beskriver något av i min nästa bok "Innan glädjen infinner sig" för inuti oss alla finns som en kärna i själen en stor glädje. Om vi kan nå detta. Och inte överväldigas av det här livets fysiska och psykiska svårigheter. Det är den skatt vi letar efter ute i världen, men som många visa människor har berättat så finns detta också inuti oss själva. Denna inre skatt kan omtalas, men var och en måste finna fram till den själv. Larry King borde inte bli överraskad av vad som möter honom nu tycker jag utan få vila i frid. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar