onsdag 10 februari 2021

Afghaner får inte fler undantag

 Det verkar som om de som kom hit som barn från Afghanistan inte längre ska få fler undantag från att utvisas. Både liberalerna och centerna är emot att de ska få mer tid på sig att söka jobb och förkovra sig i det svenska samhället. Från början var dessa invandrare 9 000 och hade stort stöd för att de var minderåriga, men nu verkar den perioden gå mot sitt slut. Undantaget gjordes år 2018 genom den sk gymnasielagen. De skulle studera, ta studenten och sedan söka jobb under ett halvår. Coronapandemin gjorde att regeringen ville att de skulle få förlängt uppehållstillstånd, men partierna verkar ha hårdnat. 

Från början var alla barnen fler än 35 000 och de kom det stora invandraråret 2015. Men förra året var det inte fler än 500 asylsökande barn, som kom till Sverige. Det är förutom migrationsverket också kommuner och regioner som har ansvaret för barnen. De får alla en god man för sina kontakter med myndigheter. Kommuner som tar emot ensamkommande barn- och ungdomar har rätt till en statlig ersättning på en halv miljon per person och kalenderår. 

Afghanistan är det största mottagarlandet för bistånd från Sverige. Vi ska ge landet drygt åtta miljarder fram till 2024, räknat från 2015. FN stöttar landet med 12 miljarder. Men ingen vill ändå åka dit för de flesta har redan en gång flytt till Iran och kanske inte ens har satt sin fot i sitt hemland. 


De här grabbarna i Värmland bedömdes vara 19,2 år när de testades i en åldersbedömning. De var således inte barn. Bilden är från 2013 när DN skrev om dem, så nu borde de vara kring 27-28 år nu. De hette då Mohammad Karimi, Samad Noori, Ali Shafai och Mahdi Alizadeh.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar