onsdag 24 februari 2021

Schack klassat som skadligt och farligt rasistiskt

 På grund av färgerna vit och svart plus termer som hot och attack så har en schackkanal på Youtube klassats som "skadlig och farlig". Kanalen var borta i 24 timmar utan förklaring, men det verkar ha varit datasystemet som missuppfattat termer och menat att tusen kommentarer var "hets mot folkgrupp". Det var naturligtvis som vanligt inte systemets fel utan människor som programmerat in detta med vit och svart, och olika ord som följer med spelet, som rasistiska. 

Efter att orden för färger uppfanns så har dessa betecknat vår omgivning på många sätt. Men att beteckna människor efter färger är numera förbjudet i vissa kretsar. Det är ljuset som reflekteras eller inte som bestämmer hur vi uppfattar färger. Himlen är inte blå, men ljuset sprids på ett sådant sätt att vi uppfattar den som blå med våra ögon. Det blå ljuset sprids åt alla håll när det träffar atmosfären och därför ser himlen blå ut för oss. 

En mörkare hud har ett bättre skydd mot solstrålning än en vitare hud. Men för att D-vitamin ska bildas behöver människor med mörkare hud mer sol. Människor från nordligare länder får lättare hudcancer än människor med mörk hud från sydligare länder. Så har miljön omkring oss skapat olika sorters människor, vilket inte alls är märkligt utan bara praktiskt, men numera blandar vi mänskligheten så att alla ska kunna befinna sig överallt på jordklotet. Då måste man betänka att brist på D-vitamin, som för lite sol skapar, kan orsaka benskörhet. Schackpjäser är vita och svarta och det gäller att besegra motståndaren. Därför kan spelet uppfattas rasistiskt, som allt med färger. Men våra olika hudfärger har under årtusendena blivit de mest praktiska och därför utvecklats i den miljö där vi har levt. 


1 kommentar:

  1. Vit springare slog svart bonde på E4 är en sak som kan inträffa
    i detta lustiga lilla spel ...

    SvaraRadera