måndag 28 december 2015

Raketer och upplopp

UPPDATERAT
I går kväll försökte ungdomar tända eld på  Valstaskolan i Märsta. I natt var det en stor explosion i Helsingborg. I förrgår var det upplopp i Växjö och Norrköping. Detta fortsatte i natt. Raketer har använts mot polis och väktare. Rubrikerna avlöser varandra i vårt lugna land. I Malmö och Sigtuna används raketer som vapen.

Hur länge ska vi behöva stå ut med detta? Det är inte nyår förrän om tre dagar. Varför måste det vara som krig också i Sverige den här årstiden? I mörkret så tror ungdomar och vuxna uppenbarligen att det går att göra vad som helst. Men det är ingen stor grej säger ett par äldre killar i Norrköping. Det är bara en gång per år. Medan ett par hyresgäster i området vill flytta för det är så stor förändring sedan nio år tillbaka. Alla vet vilken ungdomsgrupp det handlar om, men inget kan göras på riktigt.

Är det då kulturskillnader? De gör som de har sett vuxna göra tidigare. De tar med sig kriget till lugna Sverige. I andra länder i Mellanöstern är det kalas och skjutande och pangande när någon gifter sig. Att skjuta upp i luften med en kalashnikov görs lite överallt när det är något som ska firas. Det händer att någon kommer i vägen. Är vi för upprörda över dessa raketer? Ska vi ta det som det är. Andra människor andra seder och måste vi inte anpassa oss till våra nya invånare? Lite roligt behöver de väl? Stackarna som har flytt. Inte ska de behöva anpassa sig till lugna Sverige. 

Lite spill får man räkna med som det sades när jag var yngre. Lite bilar som brinner och hus som tänds på, både från människor till vänster och höger. Det är mänskligt att det är oro i ett land som tar in 200 000 nya invånare på ett bräde. På ett år. Och visst är det skoj med raketer. Här kan ni läsa om testet om vad som är roligast. En aning stockar det sig i halsen eftersom jag är mor till en son som har ett öga kvar efter en raket på 80-talet. Just på Nyårsafton. Men han dog inte. Tack och lov han dog inte. Han blev bara sönderslagen i halva ansiktet och är blind på ett öga.
1.1.2016
Brandkärr i Nyköping var oroligt i förrgår och polisen blev attackerad av raketer. Annars har Nyårsaftonen var rätt lugn när det gäller raketer och bränder. Jag skrev här om branden i Arvika, men där vet man ännu inte vad som orsakade den. På Nyårsaftonen förstördes en förskola i Hammarö söder om Karlstad. Götetorpsskolan i Skoghall brann på nyårsaftonen i Hammarö kommun och där har två män gripits födda -96 och -97 misstänkta för att ha anlagt denna brand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar