lördag 26 december 2015

Vandringshistorier om bomber i köpcentra

UPPDATERAT
Jo det var en anställd på köpcentrat i Malmö som var väldigt hjälpsam och han fick en varning av en kund att han skulle hålla sig borta från jobbet just den dagen en vecka senare för då skulle det hända något. Den här varianten av vandringshistorier har alltid funnits, men nu fick köpcentrat Väla i Helsingborg anledning att undersöka den och se om historien var sann. Polisen kopplades in för säkerhets skull för de anställda var väldigt oroliga och kunde spåra just denna sägnen sex led tillbaka till Malmö och den hade sitt ursprung den här gången i Köpenhamn. Men historien finns i olika köpcentra i landet och också i norra Europa.

Det är för det mesta en vän till en vän, som har berättat det hela. Och det rör sig om rädslor, fobier och den oro som finns i dagens samhälle. Sådana historier har alltid funnits. Dessa berättelser kallas också för "urban legends" för att de så lätt uppstår i sammanpackade stora städer där människor inte känner varandra så väl och här var det i Malmö-Köpenhamnsregionen, där det bor mer än en miljon människor. En annan historia som har florerat i Göteborg i juletider och nått tidningsredaktioner är att spårvagnskontrollanter fulla med glögg trakasserade passagerare. Den historien försvann morgonen efter när den skulle kontrolleras som dimmorna i morgonsolen. En rätt så ofarlig variant av vad som kan spridas också med medier om de inte är på alerten.
19:55
Nu varnas för en terrorattack före nyår i någon europeisk huvudstad på en offentlig plats. Det är den österrikiska polisen, som går ut och ber människor om ursäkt ifall de måste utöka säkerhetskontrollerna på offentliga platser. Det lär väl visa sig om detta också är en skröna eller ett riktigt hot. Hotet kommer från en underrättelsetjänst, som "vill hjälpa till" och attacken skulle genomföras med bomber eller vapen. Flera potentiella gärningsmän nämns vid namn i uppgifterna, men kontroller av dessa har inte gett något resultat. 
28.12.2015
Jodå planerad terrorattack i Belgien på nyårsafton. Två potentiella terrorister gripna. Det meddelar flera medier.
31.12.2015
Det blir inte något officiellt firande av det nya året i Bryssel. Det är inställt på grund av terrorhot. I England har ett par potentiella terrorister gripits och en 20-årig svensk är gripen i Turkiet för att ha umgåtts med IS. Han är son till Mohamed Moumou, som dog i Irak 2008. Två greps också i Ankara för att ha planerat terrordåd. Det nya och gamla årets kännetecken: terrorister. 
1.1.2016
Jodå i München jagas de också terroristerna, men ingenting har hänt. Det var samma "vänligt sinnade underrättelsetjänst" som verkar ligga bakom också detta i München fast uppgifterna kom nu från Frankrike enligt medierna. Så vandringshistorierna går runt också bland polisen nu? Desinformation är aldrig bra. Det skulle ha smällt vid 24-tiden i går, men ingenting hände. När alla har kopplat av och ingen längre är på alerten är det väl mer troligt att det smäller på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar