fredag 25 mars 2016

Sverige brinner

UPPDATERAT
Det brinner i Tierp och det brinner i Halmstad. Stora bränder i industrilokaler och affärslokaler. I Tierp brann det redan för en vecka sedan, men då kunde brandkåren släcka. Nu började branden vid entrén. Anlagd brand trolig. I Halmstad vet man ännu inte. Men det är en mycket stor brand där miljonvärden har gått förlorade. Jag skrev redan i höstas om att mordbränder är vanligare. Det är ett pris vi får betala för att vi har så blandad befolkning. För att balansen är rubbad i landet. 

Ett planerat flyktingboende totalförstördes i natt också genom brand. Det var en tidigare förskola i Strängnäs kommun Åkers Styckebruk, som brann. Lokalerna har stått tomma en tid. Det börjar inte brinna av sig självt. Fem bilar brann vid en bilfirma i Malmö i natt och det var en anlagd brand. För några dagar sedan brann det inte så långt därifrån. Också bilbränder.

Påsken är en ny slags högtid då det är populärt att starta bränder. Vi behöver inte ens Gryningspyromanen på fri fot för att det ska brinna längre. Han har lovat att återigen hämnas för alla oförrätter samhället har utsatt honom för, men är ännu inte på fri fot. Han skulle ha blivit fri den 3 april, nästa söndag, men det är uppskjutet eftersom han inte har skött sig i fängelset och fått många varningar. Han är dock en rik man när han lämnar cellen för han har fått en kvarts miljon i skadestånd av staten för de gånger han suttit inlåst oskyldigt. Bara i år har han fått drygt 86 000 kronor. 

Här skrev jag tidigare om Gryningspyromanen på den "gamla goda tiden" då det var honom vi behövde vara rädda för i samband med anlagd brand. Och knappast någon annan. Det var bara några år sedan. 
27.3.2016
Oroligheter i Valsätra i södra Uppsala där maskerade män tänder eld på bilar. Halmstad kommun säger nu att explosionsrisken är över i det brandområde Larsfrid där allt har brunnit ned. I Tierp har en flaska med brännbart material hittats. Branden var anlagd.
29.3.2016
En man tände på en Lidlbutik i Motala och hindrade vittnen till det hela att ingripa med ett järnrör och inte heller brandpersonal kunde göra detta. Mannen sprang in i butiken och tände eld på flera ställen och slog sig till slut ut genom en vägg. Det sjukaste vi har sett säger polisen.  
2:07
I Västerås brann det i en skola. Brandkåren hittade inte vatten för att släcka till att börja med och det ser ut som om branden är anlagd, men det kan ännu inte fastställas. I Uppsala har det brunnit under påskhelgen också, bilbränder mest i Gottsunda. Inte så mycket att bry sig om längre. Och i Säffle konstaterades att det var mordbrand när sex lägenheter fick utrymmas för det brann i förrgår i trappuppgångarna. Migrationsverket hyr flera av lägenheterna i huset.
30.3.2015
Ett planerat flyktingboende brann ned i Göteborg. Det skulle inhysas i en villa. Boendet var planerat för sexton flyktingbarn. Det anses vara misstänkt mordbrand. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar