lördag 9 juli 2016

Asylsökande borde få plocka blåbär

Förr i tiden var det ingen inkomskälla att plocka bär, utan något som alla gjorde för att ha bär till sylt och saft till vintern. Jag har gjort det som liten för att hjälpa till. Det kallades inte alls barnarbete utan var en rolig utflykt med familjen ut i blåbärsskogen även om det var en bondfamilj där jag och min bror var sommarbarn. Alla plockade och var glada åt att det fanns något i naturen som vi fick. Alldeles gratis.


Skogens nyttiga blåbär finns i överflöd i år.
Tack vare en varm majmånad. 
Numera så importeras folk utifrån för att plocka. De åker från Thailand, Polen och Baltikum för att skörda skogens gratisbär och få lite inkomster. Under tiden har vi tiotusentals asylsökande, som klagar över att de bor i skogen utan kommunikationer och att det inte finns något bra internet eller något att göra, plus att maten är dålig.

Tänk om det gick att kombinera dessa klagande flyktingboenden med bärplockning. Om inte annat för att lära dem att det finns något ätbart i skogen, som går att ta vara på. Dessutom finns där svamp som också är ätlig, men det är svårare eftersom inte alla sorter är det. Men i år sägs det bli ett blåbärsår som överträffar det mesta. Ta ut alla asylsökande som vill i skogen och lär dem något om den svenska naturen. Det har de nytta av hela livet. Blåbär är fulla av antioxidanter, renar blodet och förbättrar synen. Dessutom kan de kanske få en inkomst. 

Senast häromdagen var frustrationen så stor på Västsura herrgård i Surahammar att en asylsökande tände eld på ett hus. Klagomålen var exakt som ovan beskrivna. Gör något positivt istället för att de ska behöva tro att det enda som finns att göra är att starta en mordbrand. För det skulle säkert kunna upprepas sade en av de asylsökande. Ta ut dem i skogen! Visa dem på den svenska naturen och dess rikedomar. Ekonomiskt eller miljömässigt är det ingen vinst att låta människor flyga eller åka bil hit för att plocka bär. De asylsökande finns redan här och behöver få något positivt att göra.


1 kommentar: