söndag 10 juli 2016

Jihadi Jacks föräldrar ska inför rätta

Jihadi Jacks föräldrar väntar på att ställas inför rätta i Storbritannien för att ha skickat pengar till sin son i Syrien och därmed understött terrorism. Jihadi Jack som led av tvångssyndrom och tourettes syndrom var en hängiven muslim och försökte att bli så renlärig som möjligt. Det är en sorglig historia de berättar. Och själva framstår de som naiva och snälla engelska medelklassföräldrar som ville hjälpa sin son och tro på vad han berättar eller inte berättade. 

De båda föräldrarna Sally Lane och John Letts är intellektuella vänstermänniskor och hon har jobbat med böcker och med Oxfam, som jobbar mot fattigdom och orättvisor grundat 1942 i Oxford. Han arbetar med utveckling av grödor. Han är en arkeologisk botanist och har arbetat fram motståndskraftiga sorter av vete och fått pris för detta. De båda bor sedan ett decennium i Oxford i England. När deras son var sju år ville han stoppa Storbritannien från att invadera Irak. Detta under påverkan från sina politiska vänsterföräldrar.

Redan som tioåring pekade
Jihadi Jack upp mot himlen och Allah.
Sonen Jack kunde inte slutföra sin utbildning på grund av sina mentala problem, men han gick med i en muslimsk bönegrupp som 16-åring. Där i den muslimska tron kände han stöd. Han omvändes till radikal islam av en somalier i en moské i Oxford och när föräldrarna vände sig till polisen så var denne känd för dem. Sonen lärde sig arabiska på sex månader eftersom han hade ett fotografiskt minne. Han studerade böner och ritualer intensivt och ville bli en perfekt muslim. 

Deras son ville åka till Jordanien och bo hos en Oxford-vän till familjen, som hade ett hus där. Föräldrarna vinkade adjö till honom och trodde att han skulle komma hem tio dagar senare. Det här var i slutet av maj 2014 och sedan dess har föräldrarna inte sett honom. Sonen Jack ville åka vidare från Jordanien till Kuwait för att bättre lära sig språket och föräldrarna skickade honom pengar till hans uppehälle. I september samma år ringde sonen och sade att han var i Syrien. Här är hans senaste arabiska uttalande på facebook, något svårbegripligt översatt till svenska, men det handlar mest om Allah och att han älskar sin mamma och pappa. Han lär vara i livet fortfarande och är 20 år gammal.

PS. Jihadi Jack ska inte förväxlas med Jihad(i) John, som var en brittisk arab och som dog i slutet av 2015 i en drönarattack. Han kom tilll England när han var sex år. Han växte upp i västra London. Han jobbade för ett IT-bolag i Kuwait när han var 21 år, innan han blev en av de mest grymma i kriget som IS förde. Han dog när han var 27 år. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar