lördag 21 januari 2017

Kan vi ändra hederstänkande?

Är det möjligt att förändra människor som kommer hit och har hedern som rättesnöre? Jag skulle vilja svara nej på den frågan för när det är inpräntat i dem från barnsben att det gäller heder så står det över allt annat också de egna barnens liv. Det är ett system som har fungerat i Mellanöstern under många tusen år och det lär inte ändras på varken av svenska samhället eller av några svenska lagar. 

I botten ligger klantänkandet i länder som aldrig har haft ett demokratiskt styre och där folken inte tänker som vi gör i Sverige, som har haft åtminstone 500 år av kungastyre, kyrka och byråkratisk överhet som har uppfostrat folket och dessutom har vi haft skolor med vetenskaplig inriktning. Ofta är hederskulturen understödd av religionen och de föräldrar som omfattar den är mycket religiösa. De lever själva under ett sekttryck.

Omkring 100 000 ungdomar beräknas vara under hedersförtryck i Sverige och de blir fler eftersom vi ständigt importerar människor från sådana länder. Jag skrev för ett år sedan om när en syrisk 14-årig pojke dödade en litauisk 15-årig pojke i Broby i Skåne för att 14-åringen var kränkt i sin heder. Detta sade pappan. En 14-årig pojke har inget eget system för heder utan han har fått detta från sina föräldrar. Den 15-årige pojken hade försvarat en flicka när hon blev sexuellt trakasserad och det skulle den andre pojken hämnas. Alla i den mördande familjen var indragna i hederstänkandet. Det är naturligtvis enligt svenskt synsätt ett helt galet sätt att tänka och agera. Hederskultur står i motsats till vad vi omfattar i Sverige som vår egen kultur. Ingen blev naturligtvis straffad för detta hedersmord. 

Vänstern och feministerna i Fi i Sverige har också svårt att se denna kultur. Fadime Sahindal som mördades i dag för 15 år sedan har blivit en symbol för detta, men det går inte in hos vissa människor att det är en kultur och ett särskilt tänkande som finns inbyggt en en viss grupp av människor. Det är inga vanliga mord. Det handlar om rädslan hos svenskar att peka ut människor som tillhör en viss religion och ett klantänkande, för att de har varit och är rädda för att bli klassade som rasister och högermänniskor. Men att se på fakta är inte farligt. När också Brå och regeringen står för att inte göra en ny undersökning av vilka som begår brott i landet, så ser vi att även statliga institutioner plus de styrande är indragna i ett magiskt tänkande som inte har något med vetenskap att göra. De tror att de i värsta fall kan smittas av ett nazistiskt förhållningssätt.

Problemet med hederskulturen är att den inte bara genomsyrar tänkandet hos de som omfattar detta utan också djupa känslor plus en hel del omedvetet tänkande, som bara självklart finns där och har blivit deras kultur för att dessa människor aldrig har lyft fram detta och skärskådat kritiskt vad de omfattar. De vill heller inte göra detta. Fadimes far som mördade sin dotter är ett exempel på någon som aldrig kommer att ändra sig. Han ser sig själv som en god människa, som räddade familjen från fattigdom och uppfostrade sina barn bra. Både Sami Rahindal och hans fru är inne i den totala förnekelsen om vad han har gjort. Familjen kom från Kurdistan och Sami Rahindal skyllde mordet på en okänd man. 

Här debatterar ett par vänstermänniskor i Aftonbladet i dag för att vi ska sluta använda begreppet heder i samband med våld. För heder är något positivt och därför ska det inte användas i samband med brott. Men nu ser verkligheten ut så här. Heder anses vara ett motiv för att använda våld mot barn och andra. Det ingår i den kulturen. Det hjälper inte att använda andra ord för detta. Det är ofta maktens sätt att komma bort från en sann verklighet att byta ord på det som har blivit negativt. När hederskulturen har degraderats i Sverige till slut så ska vi använda andra ord menar debattörerna. Nej, det hjälper inte varken offer eller förövare. Det är bara att förtiga vad som sker.

Vi behöver se hederskulturen rakt i ansiktet och med hårda ord fördöma de som omfattar den likaväl som att vi inte godtar att svenska sektmänniskor mördar andra, som skedde i Knutby i Filadelfiaförsamlingen. Där det också handlade om en förvriden religion. Ställ ut hederskulturen i ljuset av vetenskapliga undersökningar och förtig inte när detta händer. Släta inte över mördarnas inställning till sina offer! Fadimes kusin Murat Sahindal sitter just nu inspärrad för ett misstänkt hedersmord på en 55-årig svensk man i Bollnäs i december förra året. Hederskulturen kräver offer! 
Fadimes kista skulle bäras av manliga släktingar.
Men kvinnorna trädde fram och tog över detta.
De bar kistan till hennes sista vila. 

Faksimil från Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar