torsdag 5 januari 2017

Raketer ska inte längre säljas

Min äldste son råkade ut för en raket på nyåret
1987. Han fick halva ansiktet sönderslaget
och är blind på ett öga sedan dess.
Det verkar nästan för bra att vara sant att branschen själv i Sverige vill sluta sälja farliga raketer, sådana som flyger iväg med hjälp av en pinne och exploderar med stor kraft. I Norge har man sedan flera år förbjudit den sorten. En sådan raket kan ge livshotande skador i närheten av en människa och det var väl mer tur än något annat att inte något dödsfall inträffade i Malmö där raketer sköts vågrätt rakt mot människor. Ingen vill väl uppleva ett nyår till som ser ut som på den här filmen? Branschen vill således att försäljningen stoppas och också inleda samtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att förbjuda allmänheten att använda dessa. 

Både privatpersoner och räddningspersonal har fått raketer skjutna mot sig på nyåret i Stockholm, Göteborg och Gävle. Den tid som fyrverkerier ska få säljas ska också begränsas vill branschen. Och de tider och dagar det ska vara tillåtet för privatpersoner att använda fyrverkerier ska vara enhetliga. Svenskarna spenderar kring 200 miljoner per år på fyrverkerier.

Ett ungdomsgäng sköt fyrverkeri inne i en buss i Göteborg detta nyår och slog sönder en ruta när de skulle ut därifrån. Bussen var fylld av rök och chauffören hade tryckt på överfallslarmet. Ungdomsgänget försvann därifrån. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar