onsdag 25 januari 2017

Romanen 1984 ligger etta

George Orwells bestseller från 1948 romanen 1984 ligger i topp i försäljningen efter att president Trump presenterat "alternativa fakta" genom sin talesman Sean Spicer om att publiken vid Trumps installation var den största någonsin vid någon presidentinstallation. Det motbevisades rätt snart av medierna. President Obama hade större publik. En riktigt liten detalj att bråka om, men uppenbarligen var presidenten upprörd över detta "förtal" från pressens sida. Han borde väl som den fria världens ledare ägna sig åt större saker?

I den nästan 70 år gamla boken från 1940-talet efter andra världskriget har George Orwell skrivit en satir över samtiden, där språket blir förvridet i maktens tjänst. Storebror ser alla i deras hem. Och 2 plus 2 blir 5. För det har de styrande kommit fram till. Vi människor kommer alltid att riskera att bli styrda av diktatorer. Och förvridas i våra sinnen. Den tiden är inte förbi bara för att vi har demokrati och lever på 2000-talet.

Presidenten i USA har stor exekutiv makt och kan besluta över huvudet på alla andra vad som ska göras. Redan har han undertecknat beslut som går emot abort för kvinnor och i dag är en stor dag för den nationella säkerheten enligt vad Trump skriver på twitter. Han ska bygga muren mot Mexiko. Påminner en del om när romarna byggde Hadrianus mur mot Skottland för nästan tvåtusen år sedan. För att hålla skottarna ute från Britannien. Överhuvudtaget så påminner Trumps sätt att uppföra sig en hel del om de gamla kejsarna i Rom. Vi lär får se om amerikanska folket är klokare än vad romarna var på den tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar