lördag 15 december 2018

Vi har vinter som vanligt

Här är vintern i dag.
Så vackert landskap med havet
i bakgrunden.
Foto: Ann Helena Rudberg
Klimatet är inte så olikt det som fanns när jag var liten för 70 år sedan. Då var det också osäkert om det skulle bli snö till jul eller inte. Pär Holmgren har varit meteorolog hos SVT, jobbat åt Länförsäkringar och kandiderar nu för miljöpartiet som EU-kandidat till valet nästa år. Han tycker vi ska ha en global diktator som bestämmer hur vi ska uppföra oss. Vi har nästan fått detta genom FN, som utan problem fick igenom sin agenda för mänskliga rättigheter, som inte ska känna några gränser på jorden. 

I Katowice i Polen är det lika många minus som det är här, fast det ligger mycket längre söderut, och där ska det sista skrivas för att Parisavtalet skulle kunna hållas av alla länder. Det gäller att veta hur allt ska räknas. Sverige är som alltid mycket duktigt när det gäller klimatet. I går skulle klimatmötet ha avslutats, men det går vidare i dag. "Vi har tolv år på oss att förebygga en klimatkatastrof som skulle medföra extrem hetta, torka, översvämningar och fattigdom", menade klimatpanelen IPCC för några veckor sedan. Delegater från 193 länder har diskuterat i tolv dagar om man ska ”välkomna” eller bara ”notera” denna FN–rapport. Fyra oljeproducerande länder genomdrev det sistnämnda alternativet: USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait.

I Sverige gör den senast antagna budgeten att pengar till klimat- och miljöåtgärder kraftigt skärs ned. Omställningen som ska antas i Katowice kostar kring 100 miljarder dollar per år. Ett misslyckande i Katowice skulle vara ett katastrofalt budskap till världen, rena självmordet för mänskligheten, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres till delegaterna i onsdags. Är det verkligen sant? Samma budskap har upprepats sedan 1972 då Stockholm var värd för den första miljökonferensen. Kina släpper ut 10,3 miljarder ton koldioxid varje år medan Sverige står för 0,04 miljarder ton. Spelar det någon roll vad vi gör? Det bästa för mänskligheten vore att inte låta mänskligheten växa med miljarder så att vi beräknas bli 13 miljarder år 2100. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar