fredag 21 december 2018

Drönare stänger Gatwicks flygplats i dag också

UPPDATERAT
Det är tredje dagen som Gatwicks flygplats i London måste hållas stängd på grund av drönare som flyger och stör trafiken. Omkring 350 000 passagerare har stoppats från att resa iväg på julsemestrar. Inte heller i dag fredag får passagerare flyga eftersom ingen ännu har fått tag i de ansvariga bakom drönanfallet som har pågått sedan i onsdags. Man tror att det kan vara terror från "eko krigare", dvs miljömänniskor som inte gillar att folk flyger. En stor drönare kan få ett jetflyg att störta om den sugs in i motorerna. 


Tjugo polisenheter letar efter denna brottsling, men hitintills har ingen lyckats få fast denne. Helikoptrar är uppe och söker och skyttar står redo att skjuta ned drönaren när den visar sig igen. Drönarna har varit uppe i luften 50 gånger sedan i onsdags och 760 flygningar har ställts in. Det är två drönare som har setts i luften samtidigt och de har flugit över landningsbanorna på Gatwicks flygplats. Stansteds flygplats i London har fått ta över när Gatwick inte är operativt. Men också andra flygplatser i England har anlitats samt även Frankrike och Nederländerna har tagit emot flyg som inte kunde landa på Gatwick. Miljöaktivister har tidigare protesterat mot att Heathrows flygplats ska byggas ut i London.

Storbritannien borde ha ett försvarssystem för flygplatser som tar ned drönare genom att  blockera de frekvenser som styr drönare, så att de inte fungerar. Det finns i USA när drönare närmar sig militära eller kommersiella flygplatser. Nu är det förbjudet att flyga med drönare i England upp till en kilometer från en flygplats. Brott mot detta kan ge upp till fem års fängelse och böter. De här drönarna är uppenbarligen byggda för att störa flygtrafiken och det är inte någon som har detta som hobby som gör det. Det finns inbyggda system i drönare, som ska göra att det inte går att låta dem flyga nära flygplatser, men en hackare kan ändra mjukvaran. 
8:14
Lite försiktigt öppnar nu flygplatsen med några flyg till bland annat Stockholm och Helsingfors. Men vem som ligger bakom attackerna är ännu oklart.
11:33
I Sverige är fem kilometer runt en flygplats förbjudet område och de får inte flyga högre än 50 meters höjd utanför det området. Men flygtrafiken har hindrats också i Sverige, men inte mer än omkring en halvtimme per gång. Förra året tvingades Bromma och Arlanda stänga 17 gånger på grund av drönare, men i år har det inte hänt en enda gång. 
14:58
Det var armén som till sist fick stopp på drönarna. Man använde samma sorts system som i Irak mot IS. Det störde ut kommunikationen med drönarna och gjorde att de inte gick att använda eller styra. Passagerarna på Gatwick tyckte dock att det var generande och skamligt för landet och engelska myndigheter att det skulle ta så lång tid att få igång flyget igen och att det skulle drabba så många resande.
22.12.2018
Jo det blev kaos även i går på Gatwick när drönare upptäcktes. Ett plan var på väg in för landning och fick avbryta bara minuter innan. Och arbetet på flygplatsen försenades igen. Men nu togs två män i närheten av flygplatsen och de anhölls av polisen. Vi får hoppas att eländet är slut nu. Armén ska garantera säkerheten för passagerarna i fortsättningen.
13:34
Två misstänkta är gripna, en 47-årig man och en 54-årig kvinna. De är båda från Crawley, som ligger någon mil söder om Gatwick, och de anhölls i går kväll. Flygplatsen tänker ha full fart på flygresorna i dag och skicka iväg omkring 124 000 passagerare. 
23.12.2018
Här kan ni läsa allt om det misstänkta gifta paret och se bilder på dem. Engelsk press har ett annat förhållningssätt till misstänkta än svensk press. Alla kring dem menar att de inte kan ha gjort detta. Men de sitter sedan i går i förhör hos polisen. Och här får ni veta att mannen är flygintresserad och har hållit på med drönare. Han har varit i armén och jobbat som vakt, men sysslar nu med att sätta in fönster.

En drönare som kolliderar med ett flygplan kan orsaka katastrof.
Faksimil från BBC. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar