måndag 10 december 2018

Blir det en regering?

UPPDATERAT
Om en stund kommer centern att hålla presskonferens. Och liberalerna säger att de inte kommer att rösta på regeringens övergångsbudget. Inte heller centerpartiet ska göra detta. Då betyder det att den borgerliga budgeten vinner på onsdag. För sverigedemokraterna har sagt att de ska stötta denna budget. Det blir således moderaternas och kristdemokraternas budget som då tar över, även om Stefan Löfven skulle bli statsminister. Röran fortsätter, men kanske får den ett slut om någon halvtimme? 
10:03
Nej tyvärr säger Annie Lööf så blir det inget samarbete med socialdemokraterna. Så röran fortsätter. Vi inväntar fler pressträffar under dagen med talmannen och Stefan Löfven. Åtminstone borde de säga något. Det här var "sista chansen" som Annie Lööf sade för socialdemokraterna och hon menade också att socialdemokraterna är vana vid att ha andra partier som "komplement" istället för jämbördiga partier på det vis som Alliansen har haft det. Inte heller kunde Stefan Löfven släppa den kravlista som vänstern hade framfört.
11:29
Talmannen Andreas Norlén låter partierna känna efter hur det känns under ett par dagar och överväga vad centerpartiet har framfört. Piruetterna fortsätter. Men under tiden står hans förslag till statsminister kvar. Så på onsdag ska det således vara statsministeromröstning? Det verkar mycket osannolikt. Talmannnen ska överlägga återigen med olika partiledare utom Jimmie Åkesson då förstås. Det finns fortfarande tre möjligheter till omröstning om ny statsminister för talmannen innan det måste gå till extraval. 
13:38
Stefan Löfven säger att han har förhindrat rörelser "sprungna ur vitmakt" att få inflytande på regeringen. Och det är hans fortsatta mål att stoppa högerextrema rörelser att få denna makt. Han pratar goja den stackaren. Vi har haft ett val som har visat att många är trötta på den politik som har förts de senaste fyra åren och nu vill något annat. Inte minst visar opinionssiffrorna att sd har fått fler som vill rösta på dem sedan valet. Svenska folket är inte rasister eller några högerextremister. Stefan Löfven utstrålade besvikelse över att hans chans att få vara kvar som statsminister och föra Sverige dit han vill nu är över.
11.12.2018
Talmannen Andreas Norlén kallar till pressträff klockan 08.30 i morgon onsdag. I samband med att Stefan Löfven föreslås som ny statsminister kommer han presentera vilka partier han avser att bilda regering med.

”Förslaget till statsminister läggs fram och bordläggs i kammaren onsdagen den 12 december. Förslaget bordläggs på nytt torsdagen den 13 december. Därefter kommer förslaget att prövas av riksdagen fredagen den 14 december klockan 09.00”, enligt pressmeddelandet.
12.12.2018
Stefan Löfven avser att bilda regering med socialdemokraterna och miljöpartiet säger Andreas Norlén. Så avgående statsministern vill fortsätta i samma ullstrumpor som förut. Dödfött förstås.
16:16
Den borgeliga budgeten röstades igenom i riksdagen alldeles nyss. Skattesänkningarna vad gäller inkomstskatten ligger fast, vilken regering det än blir. 
14.12.2018
Hoppsan glömde visst att uppdatera. Det var omröstning i riksdagen om Stefan Löfven som statsminister. Han fick inte den posten nu igen. Gäsp!
Aftonbladet/Inizio har undersökt vilket regeringsalternativ väljarna föredrar.
Det har sedan oktober blivit övervikt för moderaterna, kristdemokraterna och
sverigedemokraterna. 

Undersökningen omfattar 2 207 intervjuer
 under 10 december 2018 och är genomförd som en webbundersökning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar