torsdag 27 december 2018

Sex personer åtalade för terrorbrott

UPPDATERAT
Sex personer har anhållits och fem häktats för misstänkt terrorbrott. De har lagrat kemikaler som kunde ha använts till bomber. De har också skickat pengar utomlands som har gjorts tillgängliga för IS. Det berrättar åklagaren här. Pengarna har skickats till Turkiet. 

Tre personer åtalades i dag vid Solna tingsrätt och rättegången är tänkt att inledas den 7 januari. De tre männen är mellan 30-46 år gamla och bosatta i Stockholm. Två är medborgare i Uzbekistan och en i Kirgizistan. De andra tre männen är mellan 24-39 år gamla. Åtminstone en av dem har haft kontakt med terroristen Akilov. Bra gjort av Säpo att stoppa dem!
28.12.2018
De hade 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid, 100 kilo kaliumhydroxid och runt 100 liter 96-procentig svavelsyra. Det går att göra massor med bomber av dessa kemikalier, som de köpte i Skellefteå. De hade siktat in sig på platser i Stockholm. Precis som Akilov. Stockholms Central, T-centralen i Stockholm, Mall of Scandinavia i Solna och Sveavägen/Kungsgatan var bilder i den misstänkte 39-åringens mobiltelefon. De är mellan 24-46 år gamla. De förberedde sig i Strömsund i Jämtland och i Akalla utanför Stockholm. 
29.12.2018
Här avslöjar Expressen namn och bild på tre av de häktade misstänkta för terrorbrott. 
4.1.2019
Måndagen den 7 januari börjar rättegången mot de misstänkta terroristerna. Den ska pågå in i februari och äger rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. 
7.2.2019
En av de misstänkta från Lilla Edet i 20-årsåldern släpptes i dag ur häktet. Men Säpo såg till att han greps igen. Han greps enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Säpo säger att man använder sig av de lagar som finns för att avvärja potentiella terrorhot mot Sverige. 
8.3.2019
David Idrisson dömdes i dag till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Han har enligt domen förberett terrorbrott i IS namn. Han ska också utvisas. De andra frikändes.
7.4.2019
Idrisson har överklagat domen till hovrätten. 
12.6.2019
Och här blir Idrisson frikänd för förberedelse till terrorbrott. Dock fälls han för terrorfinansiering, men det straffet har han redan avtjänat genom sin tid i häkte. Han utvisas inte heller.


Här skrev jag tidigare om detta i april i år. 

Här är David Idrisson, 46 Uzbekistan, Bakhtiyor Umarov, 30 Uzbekistan
och Atabek Abdullaev, 39 Kirgizistan.
Idrisson har bytt namn i Sverige.
Faksimil från Polisen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar