onsdag 5 juli 2023

Gubben i himlen finns inte

 Ja nu har det tagit hus i helvetet för den muslimska världen kommer att kriga mot Sverige och svenska lagar. Så är det sagt och särskilt då Pakistan. Där är premiärministern äcklad och förfärad och sammankallade till möte för att alla partier skulle "skicka ett budskap till skurkarna". Det var väl ungefär vad påven hade uttryckt innan. Han som ska älska alla människor. Och FN:s människorättsråd är sammankallat för att fördöma Sverige. Detta råd har medlemmar som själva kränker mänskliga rättigheter, men det är inte så viktigt nu när det gäller att trycka till Sverige. 

Men, säger en väninna till mig, att det är den här vägen mänskligheten måste gå. Inte kan vi leva i en värld där miljarder tror på en gubbe i himlen, som inte finns. Det som finns är vår egen förmåga att se människan inte bara i oss själva utan också i den andre. Men många människor har aldrig kommit dit så att de känner medkänsla eller medlidande med andra. De lever enbart utifrån egoistiska motiv och tycker de har rätt att ta så mycket de bara kan av livets goda. Och deras mänsklighet är beroende av vad andra tycker som är deras ledare. De här religiösa lärorna som delar in mänskligheten i trogna och otrogna kommer så småningom att försvinna. 

Under tiden så måste förstås de diplomatiska kontakterna fungera, men Sverige har en stor uppgift här. Västvärlden har en enorm uppgift. Att leda mänskligheten över till något annat och bättre än förtryckandet av andra människor. Och Salwan Momika har initierat detta bättre än någon annan kunde ha gjort för han har själv upplevt detta förtryck i Irak. 

Ja så där resonerade min väninna och jag skakade lite på huvudet. För hur många år skulle nu detta ta och var inte religionskriget nära och gynnade detta inte Putin också? Och problemet var väl att inte ens Sverige som land hade kommit så långt att människor hade genomskådat den där gubben i himlen trots att detta hade beskrivits många gånger. Trollkarlen från Oz handlar om detta också fast det är en barnbok. Mänskligheten behövde genomskåda detta, men det ligger förmodligen hundratals år framåt i tiden. För det är så praktiskt med en gubbe i himlen, som bestämmer allt. Istället för att människor behöver se in i sig själva.

Jo hela Pakistan är emot Sverige. Tur att det ligger så långt bort annars vore kriget nära. Ser ni vad det står? "Mot vanhelgande av den heliga koranen, som backas av svenska rättsinstanser". 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar