torsdag 2 maj 2024

Klart att Magdalena Andersson anlitade svart städbolag

UPPDATERAT

Det är lite väl skamligt att städbolag kommer undan. Att de kan avlöna svart med 100 kronor i timmen, slippa betala skatt för att arbetsmarknaden skulle "gro igen på en vecka, utan dessa städbolag med utomeuropeiska slavarbetare". Så säger Elin Torp i Svenska Dagbladet, som har undersökt hur det ser ut.  Nu ska det äntligen bli rättegång mot detta städbolag som tidigare statsministern anlitade. Magdalena Andersson har sagt att ord står mot ord, men eftersom städbolaget är åtalat har det gått längre än så.

Chilo Martinez från Nicaragua, som städade hos den dåvarande statsministern var efterlyst av polisen och ville helst inte städa hos viktiga personer, som hon visste bodde i villan i Nacka. Det kunde ha gått bra den dagen också att städa, men tyvärr gick larmet när de båda städerskorna försökte gå in genom garaget. Så kom det sig att hon greps av polisen och rätt snabbt utvisades till sitt hemland igen. 

Men nu har Chilo Martinez tagits hit av syndikalisterna för att vittna vid rättegången där städbolaget står åtalat. Själva brottet ägde rum 2021, men rättvisans kvarnar mal långsamt och det är naturligtvis bättre för Magdalena Andersson att få denna rättegång mellan två riksdagsval istället för valåret 2022. 

- Det får vara slut med arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor. För det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt! Det sade Magdalena Andersson tre veckor innan larmet gick hemma hos henne för inbrott och polisen hittade en olaglig städerska. Visst kunde hon ha låtit tjänstemän eller Säpo kolla så att städbolaget hon anlitade var vitt och inte svart. 

Självklart är det en säkerhetsfråga för obehöriga ska inte kunna gå in hemma hos statsministern. Men allt tonades ned av Magdalena Andersson och hon menade att alla kan råka göra fel även "de som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer".

Chilo Martinez själv har allt att vinna på att vara här och vittna för hon kan få 100 000 kronor i utebliven lön och skadestånd. Hon var förvirrad när hon satt inspärrad då julen 2021 och skrev till kungen för hon visste att det fanns en kung. Där skrev hon att hon kunde bli dödad om hon återvände till Nicaragua. Inte sant förstås, men det fanns problem i släkten, och hon stal på Åhléns dessutom: hörlurar, kläder och en väska, fast hon viftar bort det numera. Nu har hon bott här på fackets bekostnad för att invänta rättegången. Den skulle ha ägt rum förra året, men läkarintyg lämnades in för den stackars VD:n var utbränd. Men ändå bossade han över två bolag. Det finns sms som visar detta. Han är ökänd hos facket som en oseriös företagare.

10:55

Nu är det klart att Chilo Martinez får 127 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare. Det gick till tredskodom nu på morgonen sedan VD:n inte behagade infinna sig. Tingsrätten underkände hans skäl till frånvaro. Det är 81 900 kronor i utebliven lön plus då 45 000 kronor i skadestånd. Städbolaget ska också betala rättegångskostnaderna på 309 456 kronor. Chilo Martinez hoppas nu att hon kan få stanna i Sverige på laglig väg och få arbete. 




 
Den tidigare statsministern mot Chilo Martinez. Nej så blir det inte. Men visst var det klantigt av Magdalena Andersson att anlita ett ökänt städbolag. Hon som hade totala möjligheter av alla svenskar att göra rätt. 

2 kommentarer:

  1. En månad har man på sig att söka återvinning av tredskodom så det
    tar ett tag innan det hela blir klart. Och firman kan städa vidare ...

    SvaraRadera
  2. 127.000, så bra då kan hon betala sin biljett hem själv.

    SvaraRadera