onsdag 29 maj 2024

Vår rädsla för kärnkraften

 Kärnkraft är den billigaste och säkraste energin som finns för oss. Men skräcken för olyckor och att det blir mer radioaktivt när uran används gör att människor går efter sina fördomar om detta. Vi är inne i återvändsgränder när det gäller vindkraften, som inte räcker till för att försörja Sverige eller Europa med el. Men fördomar kan fås bort med fakta. 

1. Plutonium som skapas i kärnkraftverk är inte farligt om det inte kommer in i kroppen. Att äta det är inte att rekommendera. Farligheten finns inte i jämförelse med nästan all annan mänsklig verksamhet. Sju miljoner dör av luftföroreningar varje år medan olyckan vid Fukushima 2011 orsakade noll döda av strålning. Tjernobyl 1986 tog död på de som arbetade direkt med reaktorn och den var av en gammal sovjetisk militär typ utan inneslutning. 

2. Avfallet måste förvaras i 100 000 år. Ja om det sker så blir plutoniumet mindre farligt än den bakgrundsstrålning från universums födelse vi ständigt utsätts för. Efter 300 år är avfallet hanterbart. Resten av alla mytens år är för att människor är så rädda. 

3. Kärnkraft är inte heller dyrt för det tar inte mer än sju år att bygga nytt. Det som tar tid är byråkratin som tar mellan 7-10 år. Som det fungerar nu så tar vindkraftens tillståndsprocesser lika lång tid. Och Kina har 95 procent av den sällsynta jordartsmetall neodym som behövs till generatorernas magneter, en miljöfarlig utvinning och förädling måste till för vindkraftverk. 

4. Ryssland har inte allt uran. De flesta tillgångarna av uran finns i demokratiska länder som Australien, Kazakstan och Kanada. Så vi skulle inte bli beroende av Ryssland. 

I Frankrike finns 37 fungerande kärnkraftverk medan Tyskland har noll sedan 2022. Men importerar kärnkraftsel från Frankrike. Norge har ingen kärnkraft, men de har som bekant olja från Nordsjön. Finland har fem kärnkraftsreaktorer och tog en ny reaktor i bruk 2023. Danmark har ingen kärnkraft för det är förbjudet i lag sedan 1985, men vinden har vänt där också. 

Kärnkraft är inte farlig bara man är varlig, som det står i en gammal visa (som handlar om björnen). Varje år dör 7 miljoner människor av luftföroreningar i världen, säger WHO. Så många har aldrig dött av kärnkraft under hela den tid den har funnits. 

1 kommentar:

  1. "Lite strålning, det är jättebra för vårat skelett ..."

    SvaraRadera