fredag 31 maj 2024

Den 11 juli döms Trump

 Den förste presidenten i USA som har befunnits skyldig till alla 34 åtalspunkterna han stod anklagad för.  Ska han få fängelse också? Och tänker verkligen USA rösta fram honom som nästa president? Det måste vara bland de värsta skamliga timmarna i USA:s historia när denne ex-president nu blir dömd. 

Men själv säger han naturligtvis att domaren var korrupt och att det var en politisk rättegång. Juryn har funnit honom skyldig till alla 34 åtalspunkterna. En filmmakare kunde inte ha gjort dessa ögonblick bättre när juryn svarade skyldig på var och en av åtalspunkterna. Det var en overklig stämning i rättssalen. 

Trump kan bli av med sin rösträtt i Florida om han blir dömd till fängelse och inte har avtjänat straffet innan valet den 5 november. Det står klart att han betalade 130 000 dollar (cirka 1,3 miljoner kronor) för att slippa få porrskådespelerskan Stormy Daniels som motpart i valet 2016. Hon blev också hotad. Detta skedde en månad innan presidentvalet 2016. Denna utbetalning och till två andra för tystnad bokfördes som juridiska utgifter. Men nu fälls han bland annat för att han har betalat henne. 

Äntligen får dessa maktens män betala för vad de har gjort. Även John F Kennedy hade otaliga affärer under sin presidenttid. Han var beroende av sex. Också Bill Clinton hade den omtalade affären med Monica Lewinsky. Men dessa båda klarade sig undan rättvisans långa armar. Clinton skulle ställas inför riksrätt, men friades till slut av senaten och kunde därför genomföra en andra period som president. Kommer Trump också att kunna göra det trots att han nu blir fälld i domstol? Det vore i så fall att godkänna den maktens dubbelmoral han och andra har hållit sig med. Kan USA göra det?

Den kaxige Donald Trump efter domen där han förklarades skyldig. Lite sliten ser han dock ut. Han räknade nog inte med 34 punkters skyldighet inför domstolen. Han menade att rättegången var riggad och skamlig. Han sade att han var oskyldig och slogs för landet och konstitutionen. Och menade att domen kommer den 5 november från folket. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar