onsdag 12 juni 2024

Förbudet mot bensinbilar kan tas bort i EU

 Från år 2035 skulle inte längre nya bensinbilar eller dieselbilar få användas i EU, men i det nya parlamentet kan detta förbud tas bort. Manfred Weber är ledare för EPP, det största gruppartiet i EU och han menar att detta var ett misstag att säga så. Den svenska regeringen var med på detta att förbjuda bensinbilar för att uppnå klimatmål till 2050. Men nu kan detta således ändras. Miljöpartiet ville förbjuda nya sådana bilar redan 2025 i Sverige. 

Volvo har länge tänkt sluta med bensinbilar, men säljer mer än någonsin nu och måste fortsätta med sådana bilar. De säljer för lite av sina elbilar. Toyota slutade aldrig att tro på bensinbilar medan Volkswagen nu satsar också på bensin. De säljer för lite av elbilarna. Så blir det marknaden/kunderna som bestämmer om detta eller politikerna?

Det är som alltid koldioxiden det handlar om. Denna gas som är så bra för växtligheten, men mindre bra för uppvärmningen av jorden. Fast därom tvistar di lärde fortfarande. Jag stötte på en Tesla häromdagen och blev rädd för den lät som någon utomjordisk farkost, dvs nästan ingenting. Elbil förstås. Batteribilarna är tyngre än bensinbilar och sliter mer på vägarna. Samt släpper därmed ut fler cancerogena partiklar i miljön. Det är också dubbelt så stor risk att som fotgängare bli påkörd av en elbil. 

Marknaden för bilar rör drygt en miljard fordon numera i världen, så det finns pengar att tjäna för den som framställer en elbil som kan flyga. Det gör Kina. Den ska kosta bara kring en och en halv miljon kronor. Kan flyga en stund och ta sig förbi köer. Dock är det två fordon än så länge, en bil och innesluten är en liten helikopter.


Världens dyraste bil är en Rolls Royce som kostar 240 miljoner kronor. En bensinbil framställd i några exemplar för ingen mer än miljardärer har råd med den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar