lördag 1 juni 2024

1,1 miljarder kronor till kriminella på ett halvår

 Ofattbart hur rika vi svenskar är eftersom kriminella har kommit över 1,1 miljarder kronor från vanliga svenskar genom bankbedrägerier och det bara under andra halvåret 2023. Detta är de högst uppmätta bedrägerierna under ett halvår. Men fortfarande så blir jag förundrad över att det kan finns så mycket pengar att råna mest äldre på. Det är framför allt personer över 60 år som är utsatta konstaterar Finansinspektionen. 

Nu vill Finansinspektionen ha en skärpt lagstiftning som skyddar konsumenterna. EU arbetar också med att ta fram denna sorts lagstiftning. Bankerna och olika betaltjänster ska också arbeta med detta. Människor som inte har många kronor på banken och inte använder internet till olika köp utan lever som de alltid har gjort. Sparsamt och enkelt. Dessa människor råkar inte ut för bedrägerier. Det är att allt ska gå över internet som är boven. 

Om människor dessutom är alerta och inte lättlurade så går det inte att få fram pengar från dem. Men det som hände andra halvåret 2023 är rekord då förstås och tre gånger mer än vad som rånades över elektroniska system från människor andra halvåret 2020. Två tredjedelar av dessa bedrägerier gäller social manipulation. Det behövs också en reglering för att motverka och försvåra en manipulering av mobil- och telefonnummer. Det betyder att det kan se ut som om det är banken som ringer, när det inte alls är det. 

Här skrev jag tidigare om ett bedrägeriförsök i min vänkrets. Den personen gick inte på det. Men tyvärr så går kvinnor på detta fortfarande. Här i Älta gick en kvinna i 80-årsåldern nu på detta knep. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar