lördag 22 juni 2024

Yttersta lyckan att dö på pilgrimsfärd

 Som muslim kan det inte vara någon olycka att dö i hettan på väg till eller i Mekka. Det är bestämt av Allah att denna död ska ske som allt annat, inshallah. Nu rapporteras att minst 500 har dött på denna väg och att så många som tusen kan vara döda. Eller till och med fler. Egyptiska pilgrimer sägs stå för hälften av de bekräftade döda. Det lär ha varit över 50 grader varmt. En muslim som dör så borde vara berättigad till en plats i paradiset.

Det lär vara så många som 1,8 miljoner som deltog i årets begivenhet, men det kan vara kring 2 miljoner ett annat år. Så om tusen dör är det inte särskilt många. De har stenat djävulen till döds och gått runt den heliga stenen i Kaba sju gånger och därmed uppfyllt det som behövs för en muslim, som ska göra denna färd minst en gång i sitt liv. Endast muslimer har tillgång till Mekka så kristna dör inte där. 

Enligt Saudiarabiens hälsodepartement har 140 000 mottagit sjukvård, men säger att siffran inte är något ovanligt. Dock klagar de svenska muslimerna över logistiken. De är ju vana vid Sverige. De har sett muslimer dö på gatan och bara ett lakan lades över den döde. Det är dock inget konstigt eftersom muslimer ofta begravs i sin pilgrimsdräkt, som består av två lakan eller skynken. Den döde ska ligga vänd mot Mekka.

Här är ett amerikanskt par som dog på denna pilgrimsresa. 


Här ses muslimer som vilar på gatan. Det är dock inte någon olycka att dö på en pilgrimsfärd. För muslimer är detta bestämt av Allah. Liksom allt annat i världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar