tisdag 22 augusti 2017

Hat, kärlek eller kriminella som styr

Nu har jag provat att dels vara med i en 40-talistgrupp och sedan också en av de grupper som vill stå upp för Sverige på facebook. Jag gick ur den senare gruppen rätt fort för där mådde jag mest illa av vad som kom fram. Det stod mig upp i halsen till slut. Blir för mycket negativ information utan någon försonande intellektuell förklaring eller någon empati utan rent skäll på regeringen och annat nedgörande. För låg nivå helt enkelt. I 40-talistgruppen är jag kvar för där är människor kärleksfulla mot varandra och berättar historier om sina resor eller sjuka vänner, eller fräcka historier. Många mår fysiskt dåligt eller har förlorat sina anhöriga och de får medkänsla när de berättar. En del hälsar godmorgon och godnatt med vackra bilder. Bara det trevligt. 

För er som inte har kommit så långt i ålder vill jag berätta att när man är 70plus som jag så har mycket passerat under denna långa tid i ett människoliv så mycket är gammal skåpmat som kommer tillbaka i ny skepnad. Det som har utvecklats är tekniken för detta. De som var med i stå-upp-gruppen var yngre för det mesta och mer drabbade av den splittring som politikerna har utsatt vårt land för. Det är alldeles klart - också vetenskapligt - att en befolkning klarar inte att ta emot massor av främlingar. Det drabbar både de som anländer till området och den befolkning, som redan finns på plats. Det skaver och blir kulturkrockar.

Människor är sig lika sedan tiotusentals år tillbaka. Vi har likadana behov som grottmänniskor: kärlek, värme, mat och någonstans att bo och umgås. Förr i tiden för ett halvt sekel sedan var vi mer beroende av varandra. När jag var 20plus behövdes alla människor för datorerna hade inte tagit över jobben och vi arbetade tillsammans, för att bli klara med det som behövde göras. Ännu mera var det så på landet där jag var på somrarna. Bönderna var beroende av marken, naturen, vädret och varandra. Ännu fanns det inte så mycket maskiner och de som fanns lånades ut till varandra. 

Den perioden i Europas utveckling är till ända för länge sedan. Det som har hänt sedan dess är att jordens befolkning har mångfaldigats. Svältkatastroferna har varit legio sedan 1970-talet. Jorden klarar inte att försörja en så stor befolkning. Fast FN nu har deklarerat att 2030 ska ingen svälta på denna planet. Detta kan inte åstadkommas genom att andra världsdelars befolkningar trängs ihop i Europa. Det kommer enbart att medföra oroligheter, våldsamheter som vi redan ser och i slutänden massförstörelse en gång till av materiella tillgångar och människor. Vi är alla lika i värdighet och rättigheter "dignity" som det står i FN:s 1:a artikel om mänskliga rättigheter. Till svenska är detta felöversatt till värde. Vilket värde? Ekonomiskt värde? Där är alla människor olika och kommer alltid att vara det. Men värdighet kan vem som helst ha också när den är utan allt. Och stolta kan alla också vara. Trots allt.

Men att kriminella kan stoppa en bok är numera självklart. Maffian i Södertälje gjorde det. Boken om dem fick inte komma ut. De gjorde så att säkerhetsläget för Brombergs förlag blev ohållbart. Och förläggaren Dorotea Bromberg vek ned sig för denna gangstervärld. Tråkigt! Detta bovarnas paradis skulle inte ha funnits utan alla oroligheter i andra länder, som har gjort att det har skett en omflyttning. Och att maffian numera styr. Yttrandefriheten har alltid gränser. Men inte omflyttningen av människor inriktade på brott. Maffian i Södertälje kommer från Syrien. Brombergs förlag förlorade i ett slag sin värdighet och sin stolthet när det vek ned sig för kriminella. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar