onsdag 30 augusti 2017

Prinsessan Dianas sista ord

Prinsessan Diana överlevde kraschen i biltunneln i Paris för 20 år sedan och hon kunde prata. Hon sade enligt den förste som talade med henne: "Herregud vad hände?" Det blev hennes sista ord till brandmannen Xavier Gourmelon, som höll hennes hand och lugnade henne med att de var där för att hjälpa henne. Hon fick syrgas. Men strax därpå slutade hon att andas och hennes hjärta stannade. Dock fick brandmannen igång henne igen. Och han trodde hon skulle överleva.

Hon fördes till sjukhus, men där dog hon i operationsalen för hon hade ådragit sig svåra inre blödningar. Om hon hade haft bilbälte hade hon troligen klarat sig för det gjorde hennes livvakt, som satt på passagerarsidan i framsätet. Han var den ende som hade bilbälte i bilen. Brandmannen visste inte att det var prinsessan Diana förrän hon hade tagits in i ambulansen och en av läkarna sade det.

Hon fick hjärtstopp igen när hon hade tagits till sjukhus efter 10-15 minuter. Hon var medvetslös och hon återfick aldrig medvetandet. Hennes hjärta kunde startas igen, men hon hade förlorat mycket blod och hade lågt blodtryck. Hon fick blodtransfusion och hon öppnades på höger sida för att läkarna skulle kunna stoppa de inre blödningarna. Blödningarna tryckte på hennes lungor och hjärta. Hennes skador var så svåra att hon avled vid fyratiden den morgonen den 31 augusti 1997. 

Jag såg vad som hade hänt på nyheterna på TV den morgonen. Det var en stor och allmän sorg för hon hade försökt att ändra världen och hon fick också stopp på de leksaker som egentligen var minor och som sprängde bort fötter och ben på barn. Hon gjorde vad hon kunde och varför hon skulle dö vid 36 års ålder kan ingen svara på, men naturligtvis hade paparazzi en del i skulden till hennes död. Hög fart genom en tunnel dödade både henne och hennes älskare Dodi Fayed. Den sommaren var jag krönikör i Aftonbladet, men låg inte rätt till i tiden för att skriva om henne. Någon annan hann före.


Prinsessan Diana avled efter kraschen i biltunneln i Paris.
Hon dog på sjukhuset.
Faksimil från Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar