fredag 15 februari 2019

Minderårig mördare i Märsta

Den tonårspojke som hittades mördad under bråte i Valsta, Märsta i skogen misstänks ha en minderårig mördare som baneman. Så trist när sådant händer! Livet blir förstört för både offer och mördare plus deras familjer. Åtal ska väckas senast den 1 mars. Den misstänkte minderårige mördaren nekar till brott och häktningen ska överklagas till hovrätten. Han är 16 år. Kommunen har gått in med trygghetsskapande åtgärder. Dock en smula för sent. Vila i frid tonårspojke! Bägge pojkarna var jämngamla och offret tros ha blivit ihjälslagen.

Morden i Sverige går inte ned utan istället går de upp. De ligger stadigt på tre i veckan, minst. Jag skrev till generaldirektör Erik Wennerström på Brå och frågade om detta den 1 februari, men har inte fått något svar. Här kan ni läsa brevet:

Jag är nu inne på det fjärde året med mordstatistik. Helt klart stämmer inte de siffror Brå presenterar i denna statistik. Också nu i januari är det kring tre mord i veckan, vilket har varit fallet under alla de tre tidigare år jag har räknat dessa de grövsta brotten i Sverige. Brå har höjt statistiken en smula, men den stämmer fortfarande inte. Jag har räknat fram 177 fall av dödligt våld under 2018. Förskräckliga siffror. Statistiken för förra året är inte klar. Bara mord genom skjutningar ligger på kring 44-45 per år. Om man räknar bort dessa stämmer statistiken från Brå något bättre. Varför vill Brå hålla nere statistiken över morden i Sverige? Det är väl inte någon behjälplig? Varken politiker, polisen eller allmänheten? Det får bara människor att tro på det som Mark Twain sade: lögn, förbannad lögn och statistik. Så vill vi inte ha det i det här landet. 

Här kan du ta del av det jag skrev i januari om förra årets statistik över det dödliga våldet i Sverige: https://annhelenarudberg2.blogspot.com/2019/01/ett-trist-rekord-i-mord-och-drap-under.html

med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg


Den mördade pojken hittades i skogen i Märsta.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar