tisdag 12 februari 2019

Sven Hedins gudson gömde naziguld

Den berömde upptäcktsresanden Sven Hedin var trogen "Tysklands sak" ända in i krigsslutet och han hade en gudson som hette Hubert von Blücher, som var med och gömde tillgångar från Nazityskland i krigets slutskede i alperna. Det var ofantliga stulna rikedomar i guld och sedlar. Gudsonen var endast 20 år gammal, men vädjade i slutet av 1945 till sin gudfar Sven Hedin att hjälpa honom genom sina kontakter att få en inresa till Sverige från Tyskland. Han sade att han hade obegränsade tillgångar så det fick kosta hur mycket som helst. Han försäkrade sin gudfar att han aldrig skulle ligga honom till last varken personligt eller ekonomiskt. För som sagt tillgångarna var ofantliga. 

Marcus Wallén har skrivit en ny bok om detta naziguld "Naziguldet och de invigdas hemlighet" och berättar bland annat ovanstående. Han har också skrivit i Expressen om sina upptäckter. Detta beskriver den röra som fanns i slutskedet av kriget då tyskarna efter att Berlin blivit sönderbombat tvingades forsla bort alla rikedomar från riksbanken. Det undangömda nådde södra Tysklands berg under april 1945 och grävdes ned på några åsar ovanför en sjö alldeles innan amerikanska trupper nådde trakten. Det är belagt att de invigda sedan grävde upp sedlar och annat och gömde dem på andra ställen. Familjen Blüchers hus låg inte långt därifrån i Garmisch-Partenkirchen. Hubert von Blücher gömde de stulna sedlarna både i villan och i trädgården. Dessutom saknades guldtackor.

Familjen Blücher lämnade över sedlar till amerikanarna, flera hundratusen dollar och några hundra pund, men frågan är om de hade ännu mer som var gömt. Kvittot finns på överlämnandet, men är slarvigt skrivet. Pengarna som sades ha överlämnats nådde aldrig amerikanarnas bankvalv i Frankfurt, utan de försvann på vägen. Långt senare förstod segermakterna att skatterna hade varit av större omfattning och att allt inte var återfunnet. I röran efter kriget passade människor på att berika sig. Och Sven Hedins gudson var inte sen att göra det. Sven Hedin var nära vän med Adolf Hitler och gudsonen hänvisar till en "utländsk släkting", som har gett honom de ofantliga tillgångar han sade sig äga. Han kunde inte säga namnet, men Sven Hedin skulle veta vem det var. 

Sven Hedin höll invigningstalet vid OS i Berlin 1936
och avtackades av Adolf Hitler personligen.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar