onsdag 27 maj 2015

Fifa bryter samman

UPPDATERAT
Just nu pågår en direktsänd presskonferens där USA:s justitieminister Loretta Lynch berättade om dagens gripande av funktionärer högt upp i Fifa:s organisation, som har hand om fotbollen på världsnivå. De greps i Zürich och lär ha tagit emot 100 miljoner dollar i mutor och därvid använt amerikanska banker och planerat brotten i USA.

Mutorna har varit legio i två decennier, har pågått sedan i början av 90-talet och ingen har kunnat stoppa detta förrän nu när FBI har ingripit. USA vill visa sin makt över sitt eget land och ingripa när det finns bevis för att Fifa har använt landet Amerika för att för att kunna betala dessa mutor. Världsmästerskapet i fotboll, som har gått till Ryssland år 2018 och till Qatar år 2022 anses vara resultatet av mutor. Sammanlagt fjorton personer ska gripas misstänkta för inblandning i härvan. Under presskonferensen sades att detta är absolut inte slutet på denna utredning, utan bara början.

Hedersordföranden i Fifa svensken Lennart Johansson tycker att England ska få arrangera världsmästerskapet år 2018 och att år 2022 ska lämnas öppet. Han såg redan 1998 att allt inte gick riktigt till. 
28.5.2015
Det här är början till slutet för Sepp Blatter, som säger att han också är bekymrad över korruptionen inom fotbollen. Men ordföranden i Fifa väntas bli omvald i morgon, om det nu blir någon valomgång. Han är inte just nu åtalad för något. Han har tidigare krattat manegen för asiater, vilka stödjer honom. De skulle ta över efter 79-åringen. Men denna gång tänkte han bli omvald på ytterligare en period. Han har suttit som ordförande sedan 1998. Uefa funderar på att bojkotta denna kongress. De vill att Fifa skjuter upp allt ett halvår. Sepp Blatter får fundera till i morgon, men säger att allt ska gå vidare som vanligt. Än så länge. Men han dök inte upp när han skulle hålla tal i dag på morgonen vid en planerad konferens.
14:52
Självklart håller Putin på Blatter. Det här är ännu något som han kan attackera USA för och påstå att de försöker ändra andra länders lagar. Och förföljer människor olagligt. 
17:26
Uefa med Michel Platini i spetsen hotar att dra sig ur Fifa och alla dess tävlingar om Blatter blir omvald i morgon. Platini säger sig vara äcklad av det som har hänt.
19:02
Blatter kan inte övervaka alla säger han. Skulle detta vara möjligt att säga för någon annan ordförande eller president? I något annat sammanhang? Det uttalandet betyder att han helt enkelt inte tar något ansvar för organisationen. Varför ska han då sitta kvar?
29.5.2015
Blatter blev inte vald i första omgången. Han fick 133 röster och prins Ali från Jordanien fick 73 röster, men det krävs 2/3 av rösterna i den omgången. Nu blir det en andra omgång och den kommer säkert Blatter att vinna för då krävs bara minst hälften av rösterna. Enkel majoritet. Något annat skulle vara en sensation. Men Blatter lär vara slut ändå, sade delegat, frågan är hur länge han kommer att sitta. Sponsorerna hotar med att hoppa av.
19:32
Blatter sitter kvar. Han vann andra omgången genom att prins Ali drog sig ur.
30.5.2015
Blatter glömmer inte Uefas "hat" säger han. En riktigt galen maktpamp, som tror att han kan klara sig från vad som helst. Men en del sådana där gubbar fortsätter i samma stil tills något får dem att trilla av pinn. Det blir förmodligen FBI, som borde ha fått blodad tand av detta. Plus då den kvinnliga justitieministern i USA.
2.6.2015
Att Fifa ljuger är sant. Här är beviset för detta. Det är ett brev adresserat till Blatters närmaste man Valcke. Fifa skyllde istället på en död man Julio Grondona. Så fegt! Stäm Fifa. Förtal av död man. Här nedan är brevet: 
19:14
Blatter avgår! Det var väl bra! Äntligen kanske det kan bli någon ordning. Han insåg att det var bäst att kasta in handduken. En ny kongress ska utlysas och ny ordförande för organisationen ska väljas. Vi får väl hoppas att han inte ställer upp igen då utan att det verkligen blir en ny ledare. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar