onsdag 12 april 2017

Ebba Åkerlunds föräldrar tackar svenska folket

UPPDATERAT
I går gick Ebba Åkerlunds föräldrar ut och berättade att det var deras elvaåriga flicka, som hade omkommit i terrorattacken i fredags den 7 april. De tackar svenska folket för den värme och kärlek de har givit dem i en tid av förtvivlan och smärta. Jag beklagar sorgen! Detta är det värsta en människa kan råka ut för. Att ett barn dör. 

Det var bra att föräldrarna gick ut genom TV4 och berättade vem det var som var död. Jag gjorde det tidigare än de gjorde, men när mamman bad mig att ta bort namn och bild så gjorde jag detta. Både från bloggen och från facebook.

Det fanns många som förstod att jag hade lagt upp en sorgesida på facebook och de gav sina hjärtan och sin medkänsla till föräldrarna. Men tyvärr blev de spammade av ett antal människor som absolut skulle få dem att sluta. De fick inte uttrycka den kärlek och den sorg som många människor har känt under de här dagarna. 

Jag vill aldrig vika ned mig för mobbar. De gav sig också på min släkt. Och jag bad en av dem att ta bort mig som vän på facebook. För att slippa fler telefonsamtal. När Ebba Åkerlunds mamma sedan bad mig ta bort namn och bild gjorde jag detta omedelbart. Naturligtvis. Jag tog då också bort mitt inlägg på facebook, som var en länk till min blogg. Vila i frid nu Ebba Åkerlund och jag beklagar verkligen att föräldrarna får bära denna sorg.

Här kan ni läsa vad jag mer har skrivit om detta. Och här är det ursprungliga inlägget. 

Åsa Larsson som jobbar som journalist på Metro tog också kontakt med mig och ställde frågor. Nedan kan ni läsa de båda mejl jag skickade till henne:

Du kan skicka frågor, men jag vet inte om jag kan svara på dem. Jag blev utsatt för en mobb i går och det är inte så ovanligt. Flashback-liknande sådana förekommer för alla som vågar yttra sig offentligt. De flesta begrep att jag hade lagt upp en sorgesida och det gick in hundratusentals på min facebook och på min blogg. De flesta med hjärtan och medlidande med de anhöriga. Men en mobb tog på sig att lägga ut mitt personnummer och min adress och hotade mig. De spammade mitt facebook-konto. Jag förstår att det inte är en vänlig själ, som har hört av sig till dig. Mycket hat var det i går.
ha det gott
Ann Helena
De flesta frågorna kan jag inte svara på. Jag är journalist som du och
måste skydda mina källor annars bryter jag mot grundlagen. Mobben vet jag inte hur den uppkom. Den började med några som jag försökte prata med först på facebook, men det visade sig vara lönlöst. Sedan eskalerade
detta till att det gick in tusentals så till slut lät jag bara allt vara
och lät alla kommentarerna glida förbi. Jag har inte delat detta. Jag
skriver dagligen på min blogg och delar aldrig något i andra grupper.
Bara på mitt eget konto på facebook. Nej jag känner inte till något
debug-system. Jag tog bort inlägget på facebook helt, för att slippa fler
hatfyllda kommentarer. Också i dag har några stycken fortsatt, men de
kommentarerna har jag tagit bort. Där finns inga argument utan bara hat
och skällsord. Jag ser det som att det är omedvetna människor som
kommenterar, som själva mår dåligt och får utlopp för detta. Tyvärr är de
flesta kvinnor i åldern 40-plus. Som jag uppfattar det. Denna grupp
människor verkar må mycket dåligt. Jag kan inte svara på de andra
frågorna utan att röja mina källor. Ifall du skriver något kan jag få
läsa det först?
med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
Författare, journalist och bloggare 
15:43
Så tyst och lugnt det har varit idag. Skönt efter den storm som varade i ett par dagar.  Inte en enda kommentar på facebook, där så många har öst sitt hat tidigare över mig. Jag tackar alla som håller tyst och som inte vill tysta mig längre. Och inte vill att mitt konto stängs på facebook. Eller att det ska tas bort här på bloggen. Kanske har detta varit meningen, som jag brukar säga, att denna fruktansvärt horribla och förhoppningsvis unika terrorhändelse skulle utmynna i detta lugn.

Faksimil från Sällskapet Johan Stagnelii Vänner.
Dikt av
Erik Johan Stagnelius
född 1793 och död 1823

Ebba Åkerlund dog i terroristens attack.
Faksimil från Expressen. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar