torsdag 27 april 2017

Klanen från Libanon styr Göteborg

UPPDATERAT
Göteborgs-Posten skriver i dag om klanen från Libanon som styr delar av den undre världen i Göteborg. Hur alla betygar sin vördnad för det 60-åriga överhuvudet i klanen och hur lättkränkta männen är som ingår i klanen. De kan ta till helt oproportionerliga åtgärder för att hämnas när de blir kränkta. Det är en ganska noggrann beskrivning av en klassisk maffiakonstellation med omkring 125 individer ingående i klanen. Därav dock också kvinnor och barn, som inte begått brott. Ett par medlemmar av släkten kommer att få sina domar i dag.

Hammarkullen, Hjällbo och Gårdsten är förorter där klanen härskar. När yngste sonen till den 60-årige mannen blev knivhuggen åkte andra brottsorganisationer till Sahlgrenska för att bedyra sitt deltagande. En 18-åring sköts till döds som hämnd för detta, men det visade sig att denne sydamerikan var helt oskyldig till brott. Gärningsmannen var 60-åringens näst yngste som som flydde utomlands. Men han kallades hem av överhuvudet och har avtjänat sitt straff.

Fyra av 60-åringens barnbarn bär exakt samma förnamn och efternamn som klanens överhuvud, av vördnad för honom. Polisen beskriver klanen så här: Trettio av dem figurerar i polisens register. De har varit misstänkta när det gäller mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot. De har haft svårt att etablera sig i landet och många redovisar ingen taxerad inkomst. 

Klanen har förmåga att snabbt kalla ihop en mobb, som attackerar poliser och bränner bilar. Det hände senast för två veckor sedan och när polisen gjorde husrannsakan mot ett källarförråd, hittade automatvapen och narkotika i december förra året, samt anhöll en familjemedlem född -92 blev det snabbt upplopp med samma resultat: attack mot polisen och brända bilar. Det är ett tydligt parallellsamhälle, säger Bostadsbolagets chef, som har hand om dessa hyresgäster.

Rikspolischefen Dan Eliasson efterlyser större satsningar för att komma åt dessa utanförskapsområden i Göteborg, Malmö och Stockholm. Han gick ut senast i går och sade att det behövs fler insatser från kommunala och statliga myndigheter. Polisen jobbar sedan två år i Göteborg för att få bort den synliga brottsligheten från stadens gator och torg. Dan Eliasson efterlyser socio-ekonomiska insatser från samhället, vilket kanske är något naivt när det är kulturen från hemlandet som styr denna klan. Politikerna vill dock gemensamt både moderater och socialdemokrater att lagändringar ska ske: man ska inte få mängdrabatt för flera brott och inte kunna släppas tidigare vid upprepade brott. 
11:15
De båda anklagade fälldes för grov misshandel och den äldre i 20-årsåldern får åtta månaders fängelse och den yngre får ungdomsvård. Här skriver Expressen om detta. Och här skriver Göteborgs-Posten att detta var en besvikelse för åklagarsidan. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar