fredag 7 april 2017

Terrordåd på Drottninggatan

UPPDATERAT
Tre personer har dött enligt Ekot när en lastbil körde in på Drottninggatan vid Åhléns i Stockholm. Terrordåd blir första tanken. Där brinner just nu. Där längre bort på Drottninggatan hände också 2010 det enda terrordådet i Sverige där attentatsmannen enbart lyckades ta död på sig själv. Om detta inte är en mycket underlig olycka är det ett nytt terrordåd liknande det som hände i Berlin i december 2016. Larmet till polisen kom 14:53 och det är minst tre döda på platsen. Det är alltid mycket folk just vid Åhléns och särskilt på en fredag när människor slutar tidigare från jobbet. 
15:40
Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, berättar just nu för Sky News att det kanske finns ett ställe till vid Fridhemsplan där det händer saker. Han säger att det har varit skottlossning. Således kan det finnas två ställen med terrordåd. 
15:57
Spendrups bekräftar att lastbilen är deras. Chauffören gjorde en leverans till restaurangen Caliente på Adolf Fredriks kyrkogata, en tvärgata till Drottninggatan. Chauffören såg hur en person hoppade in och körde iväg. Spendrups betraktar bilen som stulen och uppger att chauffören är chockad. 
16:04
Misstänkte terroristen ser ut så här.
Enligt statsminister Stefan Löfven är detta en terrorattack. 
16:43
Mycket svårt att komma in på bloggen, men lyckades nu till slut. En person anhållen sades det men ingen är anhållen enligt polisen och det verkar som om Wolodarski på DN bidrog med lite "fake news" för enligt polisen har det inte varit någon skottlossning vid Fridhemsplan. Och nu går det inte att uppdatera. Försöker igen. Fasen också! Går inte att uppdatera. Kom igen nu! Nej nu har jag försökt uppdatera minst 50 gånger. Skärpning Blogger! Det här är en nyhetsblogg som inte förmedlar annat än riktiga nyheter! Klockan är 17:07 och fortfarande har jag inte lyckats uppdatera. Det sköts vid Hötorget och vid Åhléns säger polisen, men skottlossning vid Fridhemsplan har inte bekräftats.
17:21
Lyckas inte uppdatera. Strax ska polisen och Säpo hålla presskonferens. 
17:37
Har inte kunnat uppdatera. Kungen åker från Brasilien där han befinner sig och återvänder till Stockholm. En särskild nationell händelse säger presskonferensen. Polisen visar bild på en man de vill komma i kontakt med, som ses komma upp från rulltrappan i T-banan. Kanske samme gubbe som jag har på bild, svårt att avgöra. 
18:03
Nu släppte tydligen alla spärrar så att det är möjligt att uppdatera. Undrar vad som hände. Tycker inte att informationen från presskonferensen var särskilt bra. Hela city avspärrat och folk får gå hem från stan. Finns inga kommunikationer. Så lugnt och skönt där jag bor. Och vad jag vet kände vi inga som var i city just då. 
20:02
Tråkigt att ingen är överraskad av vad som hänt och att den som polisen vill komma i kontakt med ser ut exakt som väntat. Vilka var det som dog? Och så trist att vi nu ska samla oss och inte låta dem ta vårt Stockholm ifrån oss. Jaha. Enligt Jonas Gardell. Det är väl redan borta? Har inte befunnit mig där på evigheter. Och känner knappt igen mig längre i Sverige. Vi är inte ett enat folk och det går inte att prata med oss som om vi vore det. Och DN säger att Sverige står starkt och att Stockholm knäcker ni inte. Vilka ni? De IS-män som vi inte kan ställa inför rätta när de kommer tillbaka från terrorn? Det finns inte längre något folk att ena. Vi är totalt splittrade.  
21:04
Fyra döda och 15 skadade säger polisen nu plus att en person är gripen för inblandning i terrorn.
21:20
Svårt skadade är nio stycken och den som polisen har gripit stämmer överens med bilden ovan. 
8.4.2017
Den gripne i Märsta är på sannolika skäl, den högre misstankegraden, terroristen. En annan man är också gripen i Hjulsta. Gränskontroller gäller nu i tio dagar och var och en kan kontrolleras både vid in- och utresa. Den gripne kommer från Uzbekistan säger källor till Ekot.  Nio svårt skadade är kvar på sjukhus. Sex personer har fått lämna. 


Här är lastbilen som körde ihjäl människor på Drottninggatan vid Åhléns i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar