fredag 7 april 2017

Trump slår till mot Syrien

UPPDATERAT
President Trump gav order om att avfyra 59 Tomahawk-missiler mot flygplatsen varifrån diktatorn Assad avfyrade sitt kemiska anfall mot de försvarslösa 80 som dödades av saringas. USA brydde sig inte om att inhämta tillåtelse av Ryssland eftersom landet antingen var delaktigt eller inkompetent när det gällde att förhindra gasattacken. USA säger att stora kemiska förråd fanns på flygplatsen, som nu bombades och att den var basen för flyganfallet med saringas mot Idlib i norra Syrien. Där dödades också små barn. Ryssland säger nu att den amerikanska attacken var ett anfall mot en FN-medlem. 

Blir det världskrig nu? Nej knappast. Den tiden är förbi om inte president Trump är helt galen och attackerar Ryssland. Trump har ändrat sig de senaste dagarna om Syrien för tidigare tyckte han att Assad kanske kunde sitta kvar och dessutom att USA skulle hålla sig undan direkta anfall mot Syrien. Ungefär som före andra världskriget då när England ville ha fred. Men nu har han attackerat en bas där också ryssar befann sig. Dock varnades Ryssland innan anfallet. Kriget i Syrien har pågått i sex år och dödat kring 400 000 människor.
10:39
President Hollande i Frankrike säger att han redan 2013 efterlyste en sådan attack som nu har skett efter ett kemiskt anfall. Turkiet säger att också de var informerade i förväg om USA:s attack på flygbasen. Och Turkiets utrikesminister säger att Assad måste bort och en tillfällig övergångsregering måste sättas in istället för Assad. Storbritannien stödjer president Trumps anfall. Det här var det första direkta anfallet USA har gjort gentemot Syrien. Sveriges statsminister Stefan Löfven vill lösa detta i FN:s säkerhetsråd där Sverige just nu har en plats. Lite naivt kanske i dagens läge. Men det är Sveriges linje i alla konflikter: vi ska vara snälla och prata om saken. Har fungerat så sedan Hitler fick forsla sina trupper genom Sverige och upp till ockuperade norska Narvik under andra världskriget. 
13:23
USA meddelade Ryssland en halvtimme innan anfallet att de skulle attackera, men bad inte om lov. Nu ber länderna Putin att inte eskalera detta. Det kan leda till världskrig, menar man. Ett ryskt krigsfartyg ankrar i dag i Syrien ditkallat från Svarta havet för att bistå med missiler och självförsvar till Syrien.

Här attackerade USA i natt i Syrien.
Faksimil från Daily Mail.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar